Το Stress Echo είναι μια από τις πιο σύγχρονες εξετάσεις για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου. Πρόκειται για μια ανώδυνη εξέταση, η οποία παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργία του μυοκαρδίου και των καρδιακών βαλβίδων σε συνθήκες φόρτισης (stress).
Διενεργείται συνήθως για τη διερεύνηση στεφανιαίας νόσου και την εκτίμηση βαλβιδοπαθειών και καρδιακής ανεπάρκειας. Η διαγνωστική αξία της εξέτασης είναι πολύ καλύτερη από την απλή δοκιμασία κόπωσης.
Stress Echo: Πώς πραγματοποιείται;
Η εξέταση μοιάζει με το υπερηχογράφημα triplex καρδιάς (echo), αλλά πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια φόρτισης (stress), είτε με άσκηση του εξεταζόμενου σε κυλιόμενο τάπητα, είτε με τη χορήγηση φαρμάκου που προκαλεί αύξηση της καρδιακής συχνότητας.
Στη διάρκεια της εξέτασης, η οποία κρατάει για περίπου 40 λεπτά, ο εξεταζόμενος μπορεί να νιώσει την καρδιά του να χτυπάει δυνατά και γρήγορα, αλλά δεν είναι επώδυνο ή δυσάρεστο.
Υπάρχει κάποια προετοιμασία;
Πριν την εξέταση συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας για πιθανή διακοπή κάποιου φαρμάκου 2 ημέρες πριν από την εξέταση.
• Μπορείτε να καταναλώσετε ένα ελαφρύ γεύμα 2-3 ώρες πριν την εξέταση.
• Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ και καπνού λίγες ώρες πριν την εξέταση.
• Καλό είναι να προσκομίσετε κάποια στοιχεία για το ιστορικό σας (σημείωμα από τον ιατρό / προηγούμενες εξετάσεις / πόρισμα προηγούμενης στεφανιογραφίας ή χειρουργείου) καθώς και στοιχεία για τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε.
• Αν πρόκειται να υποβληθείτε σε άσκηση αντί φαρμακευτικής κόπωσης, προτιμήστε άνετα ρούχα και παπούτσια.
Stress echo: Σε ποιους αντενδείκνυται;
Το stress echo αν και είναι μια πολύ ασφαλής εξέταση και ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα χαμηλός δεν μπορούν παρόλα αυτά να υποβληθούν σε stress echo όλοι οι άνθρωποι. Κοιλιακές αρρυθμίες, σοβαρή στένωση αορτής, μη σταθεροποιημένη ασταθής στηθάγχη είναι μερικές από τις απόλυτες αντενδείξεις διεξαγωγής της εξέτασης.
Η πραγματοποίησή της απαγορεύεται σε όσους βιώνουν κρίση άσθματος, σε όσους έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση και σφυγμούς που δεν ξεπερνούν τους 40 ανά λεπτό, αλλά και σε όσους έχουν μη ρυθμισμένη υπέρταση.
Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, οι παλμοί επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα εντός λίγων λεπτών. O εξεταζόμενος θα χρειαστεί να παραμείνει στο χώρο αναμονής για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, μπορεί να αποχωρήσει και να επιστρέψει στο καθημερινό του πρόγραμμα με μόνο περιορισμό την αποφυγή κατανάλωσης καφέ για περίπου 2 ώρες.
Πηγη: https://www.healthreport.gr