Taskforce του ΠΟΥ εντός Σεπτέμβρη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Στόχος η παροχή στοιχείων για επενδύσεις στην ΠΦΥ και καλύτερη αξιοποίηση των πόρων των συστημάτων υγείας για καθολική κάλυψη του πληθυσμού

Νέα taskforce για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τόσο θεσμικά, όσο και οικονομικά, δημιουργήθηκε στον Π.Ο.Υ., καθώς αποδεδειγμένα, η επένδυση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) μπορεί να μειώσει το συνολικό κόστος υγείας και τη χρήση της δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας χρησιμοποιούν λιγότερους πόρους από άποψη νοσηλείας, συνταγών, εξετάσεων και διαδικασιών σε σύγκριση με άλλους ειδικούς στον τομέα της υγείας. Ενόσω η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας βελτιώνει το προσδόκιμο ζωής και μειώνει τη θνησιμότητα, ταυτόχρονα παρέχει οικονομικά οφέλη και δημιουργεί προφανή αξία για την υγεία.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι η υγειονομική περίθαλψη που λαμβάνεται στην κοινότητα, συνήθως από οικογενειακούς γιατρούς, κοινοτικούς νοσηλευτές, προσωπικό σε τοπικές κλινικές ή άλλους επαγγελματίες υγείας. Αποτελεί ουσιαστικό μέρος των ανθρωποκεντρικών συστημάτων υγείας και είναι ζωτικής σημασίας για την προσπάθεια για καθολική κάλυψη υγείας.

Η taskforce θα ξεκινήσει στην 68η σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ Ευρώπης εντός Σεπτεμβρίου, παρέχοντας οικονομικά στοιχεία για επενδύσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη σε υπουργούς, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και δωρητές, συμβάλλοντας έτσι στην καθοδήγηση μελλοντικών συστάσεων, και την ανάπτυξη πολιτικής, επισημαίνει το γραφείο του ΠΟΥ Ευρώπης.

Η απόφαση συγκρότησης της taskforce ελήφθη σε συνάντηση στην Κοπεγχάγη στις 29 Αυγούστου, όπου εμπειρογνώμονες συζήτησαν τις προοπτικές της ομάδας εργασίας να αξιολογήσει και να παρέχει περαιτέρω αποδείξεις για την οικονομική αποδοτικότητας της ΠΦΥ.

“Τώρα περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη μετασχηματισμού της πρωτοβάθμιας περίθαλψης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων υγείας και κοινωνικών προκλήσεων και για τη μείωση των διευρυνόμενων ανισοτήτων με την τήρηση των αρχών της Alma-Ata”, δήλωσε ο Δρ Hans Kluge, διευθυντής του τμήματος Συστημάτων Υγείας και Δημόσιας Υγείας του ΠΟΥ Ευρώπης.

 

Η Διακήρυξη της Alma-Ata

Φέτος είναι η 40η επέτειος της πρωτοποριακής Διακήρυξης της Alma-Ata, που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1978. Η Διακήρυξη εκφράζει την ανάγκη για επείγουσα δράση για την προστασία της υγείας όλων των ανθρώπων μέσω της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προωθεί την ισότητα στην υγεία, τη διατομεακή συνεργασία και τη συμμετοχή της κοινότητας.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, η κυβέρνηση του Καζακστάν, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά και η ΠΟΥ συνδιοργανώνουν την Παγκόσμια Διάσκεψη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις 25-26 Οκτωβρίου 2018 για να επιβεβαιώσουν τις αρχικές αρχές της Διακήρυξης και να ανανεώσουν την πολιτική δέσμευση για πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη.

 

Στην Αθήνα

Στο μεταξύ, σήμερα στην Αθήνα, πραγματοποιείται Συμπόσιο με τίτλο «40 Χρόνια από τη Διακήρυξη της Alma – Ata και την Παγκόσμια Στρατηγική “Υγεία για Όλους”» στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Διοργανώνεται από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ), με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) και τη συνεργασία του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. 

«Στόχος αυτής της επιστημονικής συνάντησης είναι να αναλυθούν τα ιστορικά πεπραγμένα στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να διεξαχθεί ένας παραγωγικός διάλογος, με στόχο την καταγραφή θέσεων και προτάσεων αναφορικά με τη διαμόρφωση των απαιτούμενων πολιτικών, οι οποίες θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας» εξηγεί ο Κώστας Αθανασάκης, Οικονομολόγος Υγείας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ).

Στην επιστημονική συνάντηση θα συμμετέχουν στελέχη από τους τομείς της Υγείας, εκπρόσωποι τις Πολιτείας και Φορέων. Τις εργασίες θα ανοίξει ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτης Βαρδαρός.

Πηγη:http://healthmag.gr