Zsuzsanna Jakab: Οι δείκτες υγείας στην Ευρώπη – Στενή η σχέση τους με ανάπτυξη και δικαιοσύνη

H Yγεία θεωρείται όλο και περισσότερο ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα, ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναγκαιότητα ανάπτυξης.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τους δείκτες υγείας των πολιτών της Ευρώπης, παρουσίασε η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η Zsuzsanna Jakab (φωτογραφία πάνω) μίλησε κατά τη διάρκεια της 69ης Συνόδου της Περιφερειακής Επιτροπής (RC 69)  του ΠΟΥ Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται στη Σύνοδο από τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο. Η πιο κάτω φωτογραφία είναι από τη συνάντηση του κ. Κοντοζαμάνη με τον Κύπριο υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Οι εργασίες της Συνόδου επικεντρώνονται στα θέματα που απασχολούν τον ΠΟΥ Ευρώπης, η πλειονότητα των οποίων έχουν άμεση διασύνδεση με την επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030.

Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, που ολοκληρώνεται την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, βρίσκεται ακόμη η εκλογή του νέου Περιφερειακού Διευθυντή για την Ευρώπη.

Μιλώντας στη Σύνοδο, η κ. Yakab αναφέρθηκε στην πρόοδο της υγείας και της ευημερίας κατά την τελευταία δεκαετία.

“Σήμερα είναι υπέροχο, έπειτα από δέκα χρόνια, να μπορέσουμε να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα ‘Υγεία 2020’ συνέβαλε σημαντικά και είχε σημαντική επίδραση στην υγεία σε ολόκληρη την περιοχή συνολικά, με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής τώρα στα 83,1 χρόνια”, ανέφερε.

Δείκτες

Η περιφερειακή διευθύντρια αναφέρθηκε στο θέμα αναλυτικά, παρουσιάζοντας τους εξής δείκτες:

  • Μείωση της μητρικής θνησιμότητας, από 13 θανάτους ανά 100.000 ζώντες το 2010 σε 11 το 2015.
  • Σημαντική μείωση του ποσοστού βρεφικής θνησιμότητας, από 7,3 θανάτους νηπίων ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων το 2010 σε 6,8 το 2015.
  • Μείωση των πρόωρων θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες σε ενήλικες ηλικίας 30 έως 69 ετών, από 421 ανά 100.000 το 2010, σε 379 το 2014.
  • Αύξηση της επιτυχίας θεραπείας για νέες περιπτώσεις πνευμονικής φυματίωσης, από 72% το 2012 σε 75% το 2016.

Ο δρ Jakab επεσήμανε πως το πρόγραμμα “Υγεία 2020” έλαβε υπόψη τους πολιτικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, εμπορικούς και πολιτιστικούς καθοριστικούς παράγοντες που, μαζί με τα συστήματα Υγείας, επηρεάζουν την υγεία μας.

Αγαθό

Εξήγησε ότι η Yγεία θεωρείται όλο και περισσότερο ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα, ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναγκαιότητα ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε με τα κράτη – μέλη και τους εταίρους, λέγοντας πως ενίσχυσε τις δομές διακυβέρνησης, παρέχοντας τεχνική και πολιτική στήριξη, οικοδομώντας δίκτυα και εταιρικές σχέσεις και ενισχύοντας την ικανότητα των γραφείων χωρών της ΠΟΥ.

Προειδοποίησε, ωστόσο, πως η ισότητα παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για την επίτευξη της υγείας για όλους:

“Η υγεία μας έχει βελτιωθεί, αλλά όχι αρκετά. Πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε τις γνώσεις, τις πολιτικές και τα μέσα για να την κάνουμε καλύτερη”.

    • Πηγη:https://www.iatronet.gr