Γονίδιο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη!

Η μεγαλύτερη μελέτη για την γονιδιωματική ανάλυση του καρκίνου του προστάτηαποκάλυψε ότι υπάρχει γονίδιο, που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου!

Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε ότι άνδρες με καρκίνου του προστάτη, ο οποίος φέρει μεταλλάξεις στο γονίδιο του ρετινοβλαστώματος ήταν περισσότερο από 3 φορέςπιο πιθανό να πεθάνουν από τη νόσο και 7 φορές να υποστούν υποτροπή.

Οι επιστήμονες αναγνώρισαν τη γονιδιακή μετάλλαξη στους όγκους των ανδρών, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιλογή των ασθενών για πιο εντατική θεραπεία στο μέλλον. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Το εν λόγω γονίδιο – του ρετινοβλαστώματος – είναι γνωστό ως RB1 επειδή οι μεταλλάξεις σε αυτό προκαλούν σπάνιο καρκίνο των ματιών σε παιδική ηλικία, που ονομάζεται ρετινοβλάστωμα. Είναι γνωστό ότι η παρουσία μεταλλάξεων στο γονίδιο RB1 μπορεί να αποτρέψει τη σύνθεση λειτουργικής πρωτεΐνης, ευνοώντας με τον τρόπο αυτό την ανεξέλεγκτη διαίρεση κάποιων κυττάρων του αμφιβληστροειδή χιτώνα και τον επακόλουθο σχηματισμό νεοπλάσματος.

Ο καθηγητής Johann de Bono, καθηγητής στο The Institute of Cancer Researchδήλωσε ότι «εντοπίσαμε μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη που φαίνεται να δείχνει ότι ο όγκος στον προστάτη είναι πολύ επιθετικός και ότι οι πάσχοντες χρειάζονται την πιο εντατική θεραπεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

Η έρευνα εντόπισε επίσης ενδείξεις για το πώς μερικοί ασθενείς με καρκίνο του προστάτη θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα χρησιμοποιώντας ανοσοθεραπεία και θεραπεία καρκίνου του μαστού.

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η γενετική έρευνα μπορεί να βρει τους κοινούς δεσμούς μεταξύ των καρκίνων και να εξασφαλίσει ότι η έρευνα σε έναν τύπο καρκίνου μπορεί επίσης να ωφελήσει ασθενείς με άλλους όγκους», επισήμανε ο βρετανός καθηγητής.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/