Εξέταση αίματος θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανακάλυψη αγωγής για τη νόσο Alzheimer

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο αριθμός των λιπωδών μορίων στο αίμα μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στη συσσώρευση των πεπτιδίων αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Πρόσφατη ανακάλυψη στο τομέα των εξετάσεων αίματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην εύρεση νέων αγωγών για τη νόσο Alzheimer, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο αριθμός των λιπωδών μορίων στο αίμα μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στη συσσώρευση των πεπτιδίων αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα του Alzheimer’s & Dementia.

Τώρα θέλουν να λάβουν αυτές τις πληροφορίες και να φτιάξουν μέθοδο για την εξέταση των μορίων σε ανθρώπους πριν εμφανιστούν συμπτώματα της νόσου.

Η  Cristina Legido-Quigley, του King’s College, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα στην οποία λιπώδη μόρια που παράγονται στον εγκέφαλο βρίσκονται στο αίμα καθώς η εναπόθεση αμυλοειδών αυξάνει στη νόσο Alzheimer. Αυτά τα λιπώδη αμίδια είναι νευροπροστατευτικά και φέρνουν ύπνο.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα αμυλοειδή συσσωρεύονται στον εγκέφαλο με την έλλειψη ύπνου, επομένως αυτά τα μόρια μπορεί ενδεχομένως να παίζουν ρόλο στην απομάκρυνση των τοξικών αμυλοειδών στον εγκέφαλο.

Τα πεπτίδια αμυλοειδούς γίνονται τοξικές πλάκες στον εγκέφαλο που βλάπτουν τα νευρικά κύτταρα, δήλωσαν ερευνητές.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει την έναρξη συσσώρευσης πλάκας πολλά χρόνια πριν εμφανιστούν σημάδια της νόσου.

Αυτά τα λιπώδη μόρια αυξάνονται σε αριθμό ως αποτέλεσμα έλλειψης ύπνου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η συσσώρευση λιπωδών μορίων συνδεόταν με συρρίκνωση εγκεφάλου και άνοια.

 

Πηγη:https://www.iatronet.gr/