Επιστήμονες ανακάλυψαν το αντι-γονίδιο της παχυσαρκίας

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge αποκάλυψαν ότι υπάρχουν πραγματικά άνθρωποι που είναι εκ του φυσικού τους αδύνατοι και δεν πρέπει να παρακολουθούν το βάρος τους. Τώρα έχουν βρει ένα συγκεκριμένο γονίδιο το οποίο λένε ότι είναι το πιο σημαντικό για να διατηρούνται σε χαμηλό βάρος.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα φάρμακα που μιμούνται τις γενετικές παραλλαγές, διατηρώντας μια αλλαγή στον εγκέφαλο που μας λέει να σταματήσουμε να τρώμε. Ένα τυχερό 6% του πληθυσμού έχει παραλλαγές σε αυτό το γονίδιο που μειώνει κατά το ήμισυ τις πιθανότητές τους να γίνουν παχύσαρκοι. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα φάρμακα που μιμούνται τις γενετικές παραλλαγές, διατηρώντας μια αλλαγή στον εγκέφαλο που μας λέει να σταματήσουμε να τρώμε.

Ο καθηγητής Sadaf Farooqi, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, διεξήγαγε μια μελέτη για το γονίδιο MC4R, εξετάζοντας περίπου μισό εκατομμύριο βρετανούς από τη γενετική βάση δεδομένων Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Σημείωσε ότι: «Αυτή η μελέτη οδηγεί στο σπίτι το γεγονός ότι η γενετική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο γιατί μερικοί άνθρωποι είναι παχύσαρκοι και μερικοί άνθρωποι είναι αρκετά τυχεροί που έχουν γονίδια που τα προστατεύουν από την παχυσαρκία»

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΟ MC4R;

Το γονίδιο MC4R είναι ήδη πασίγνωστο για το ρόλο του στην αύξηση βάρους. Περίπου ένας στους 100 ανθρώπους έχει μια μετάλλαξη που σταματά το γονίδιο και είναι πολύ πιο πιθανό να είναι παθολογικά παχύσαρκοι. Μόνο πρόσφατα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μπορεί επίσης να κρατήσει τους ανθρώπους αδύνατους και αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει καταστεί σαφές πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να ωφεληθούν.

Οι ερευνητές εξέτασαν το γονίδιο σε 452.300 άτομα, βρίσκοντας 61 μικρές διαφορές σε αυτό που επηρεάζουν το σωματικό βάρος. Οι καλύτερες εννέα γενετικές παραλλαγές μείωσαν τις πιθανότητες των ανθρώπων να γίνουν παχύσαρκοι, να νοσήσουν από διαβήτη τύπου 2 ή στεφανιαία νόσο έως και 50%.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 6% των ανθρώπων έφερε μία από αυτές τις εννέα γενετικές παραλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να τις έχουν. Αυτή η τυχερή ομάδα ανθρώπων έχει περισσότερες πιθανότητες να μείνει λεπτή, πιθανότατα επειδή τρώνε λιγότερο από όλους τους άλλους. Η γενετική τους ιδιορρυθμία λειτουργεί με την ενεργοποίηση του γονιδίου MC4R, το οποίο ελέγχει τους υποδοχείς στην επιφάνεια των εγκεφαλικών κυττάρων που μας λένε ότι είμαστε πλήρεις και να σταματήσουμε να τρώμε.

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr/