Ερευνα: Προσοχή στον συνδυασμό αυτών των δύο συμπτωμάτων: Συνδέεται άμεσα με την άνοια

Αξιολογήθηκαν σε μεγάλη μελέτη με χιλιάδες εθελοντές ηλικίας άνω των 58 ετών. Πως συσχετίζονται με την άνοια όταν υπάρχουν μεμονωμένα

Οι άνθρωποι που εκδηλώνουν ταυτοχρόνως δύο συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους και άνοια, σύμφωνα με μία νέα, σημαντική μελέτη.

Στη μελέτη εντάχθηκαν χιλιάδες εθελοντές, ηλικίας 58 έως 101 ετών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν κατά την έναρξή της ορισμένους δείκτες της υγείας τους. Ο έλεγχος επαναλαμβανόταν ανά διετία, έως ότου πέρασαν έξι χρόνια.

Όπως γράφουν στην κορυφαία νευρολογική επιθεώρηση Neurology, δεν είναι γνωστό γιατί η συνύπαρξη των δύο συμπτωμάτων είναι πιο επιβαρυντική απ’ όσο το καθένα μεμονωμένα. Ωστόσο η απάντηση πιθανώς βρίσκεται στις συνέπειες που έχουν αυτά τα συμπτώματα στην κοινωνική ζωή των πασχόντων.

Τα δύο συμπτώματα είναι η μείωση της ακοής και της όρασης. Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 6.520 άνδρες και γυναίκες. Κατά την έναρξή της διαπίστωσαν ότι από τους συμμετέχοντες:

  • Οι 932 είχαν φυσιολογική ακοή και όραση
  • Οι 2.957 είχαν μειωμένη είτε την μία αίσθηση είτε την άλλη
  • Οι 2.631 είχαν μείωση και στις δύο αισθήσεις

Σε 142 εθελοντές οι ερευνητές δεν κατόρθωσαν να προσδιορίσουν αν είχαν ή όχι αισθητήρια διαταραχή (τα ευρήματα της αξιολόγησης ήταν οριακά).

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, συνολικώς 245 συμμετέχοντες εκδήλωσαν άνοια. Από αυτούς:

  • Οι 146 προέρχονταν από την ομάδα που εξ αρχής είχαν μειωμένη όραση και ακοή
  • Οι 69 προέρχονταν από την ομάδα με τη μείωση μόνο της μίας ή της άλλης αίσθησης
  • Οι 14 προέρχονταν από την ομάδα που αρχικά είχαν φυσιολογικές τις δύο αισθήσεις
  • Οι 16 προέρχονταν από την ομάδα των απροσδιόριστων αισθήσεων.

Οι ερευνητές συνυπολόγισαν στη συνέχεια άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην άνοια. Τέτοιοι παράγοντες είναι το φύλο, το  μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα.

Τελικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός της μειωμένης όρασης με την μειωμένη ακοή υπερδιπλασίαζε τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, έκαστο σύμπτωμα μεμονωμένα αύξανε τον κίνδυνο κατά 27%.

Ο ρόλος της κοινωνικότητας

«Οι άνθρωποι που έχουν διαταραχή μόνο στην όραση ή μόνο στην ακοή συνήθως διατηρούν κάποια κοινωνικότητα. Γι’ αυτό τον λόγο δεν αισθάνονται απομονωμένοι ούτε εκδηλώνουν τόσο συχνά κατάθλιψη με όσους παρουσιάζουν μείωση και των δύο αισθήσεων», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Jin Hyeong Jhoo, νευρολόγος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Kangwon της Νότιας Κορέας.

«Όταν όμως ούτε ακούει ούτε βλέπει ένας άνθρωπος καλά, απομονώνεται από τον κόσμο. Αυτό έχει συνέπειες και στην ψυχική του κατάσταση. Και οι δύο αυτοί παράγοντες ενέχουν κίνδυνο να εκδηλωθεί άνοια αργότερα στη ζωή», πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι εθελοντές με την διπλή απώλεια των αισθήσεωνείχαν σημαντικότερη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους.

Τα νέα ευρήματα συνολικά υποδηλώνουν ότι «ο κίνδυνος να εκδηλωθεί άνοια επηρεάζεται από τον βαθμό της εκάστοτε αισθητήριας διαταραχής», είπε ο Dr Jhoo. «Γνωρίζαμε ήδη ότι η βαρηκοΐα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για άνοια. Ως φαίνεται, όμως, ο συνδυασμός της με την μειωμένη όραση μπορεί να είναι εξαιρετικά ανησυχητικός».

 

 

Πηγη: https://www.iatropedia.gr/