Ηλεκτρικοί επίδεσμοι καταπολεμούν τις λοιμώξεις

Ένας νέος τύπος επιδέσμου έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός στην καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων σε πληγές. Οι επίδεσμοι είναι κατασκευασμένοι από ηλεκτροεπιλεκτικά υλικά, τα οποία μπορούν να παράγουν 1 volt ηλεκτρικής ενέργειας και υπάρχουν και άλλες πιθανές αποστειρωμένες περιοχές, τρόφιμα και πολλά άλλα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα δημιούργησαν το ηλεκτροεπιχειρηματικό επίδεσμο με την γνωστή αρχή ότι τα βακτηρίδια παράγουν τη δική τους βιο-ηλεκτρική ενέργεια. Ως ” βιοφίλμ “, διαδραστικές ομάδες βακτηριδίων, η βιο-ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται από τις λοιμώξεις για να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν. Η εφαρμογή ηλεκτρικά φορτισμένου επιδέσμου παρεμποδίζει τα βακτηριακά ηλεκτρικά πεδία, παρεμποδίζοντας έτσι τις βακτηριακές αλληλεπιδράσεις.

Αυτές οι ηλεκτρικές αλληλεπιδράσεις είναι επίσης οι οδηγοί για τις βακτηριακές αποκρίσεις στις θεραπείες. Η θεωρία είναι ότι τα βακτήρια στέλνουν ένα ηλεκτρικώς δημιουργούμενο ηλεκτρικό σήμα σαν αντανακλαστική δράση σε απόκριση ορισμένων ερεθισμάτων, όπως τα αντιβιοτικά, και το βιοφίλμ ανταποκρίνεται σύμφωνα με το ηλεκτρικό σήμα.

Οι ηλεκτροεγχειρητικοί επίδεσμοι φαίνεται ότι κυριολεκτικά μπλοκάρουν αυτά τα ηλεκτρικά σήματα, κατακερματίζοντας ή εξαλείφοντας την ικανότητα των βιοφίλμ να συνδεθούν για να σχηματίσουν ταινίες και να επικοινωνήσουν. Έτσι λοιπά βακτηρίδια δεν λαμβάνουν τα ηλεκτροχημικά μηνύματα και το βιοφίλμ ως σύνολο δεν μπορεί να ανταποκριθεί κανονικά σε νέες απειλές.

Οι ερευνητές είναι ευτυχώς πολύ ικανοποιημένοι από τα έντονα θετικά αποτελέσματα από την πλέον αποδεδειγμένη βασική τους αρχή. Οι ηλεκτρικοί  επίδεσμοι προφανώς ενισχύουν επίσης τις επιδράσεις της φαρμακευτικής αγωγής. Αυτά είναι πολύ καλά νέα για πολλούς ασθενείς. Οι μετεγχειρητικές λοιμώξεις από αντιβιοτικά, ειδικότερα, έχουν γίνει πολύ συνηθισμένες και θεωρούνται πλέον ρουτίνα. Η ηλεκτροεγχειρητική μπορεί να αποτελέσει το σημείο θραύσης για αυτό το πρόβλημα.

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr/