Τα μωρά, που γεννιούνται με καισαρική τομή, έχουν διαφορετικά βακτήρια εντέρου από εκείνα που γεννιούνται κολπικά, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της.
Οι πρώτες επαφές με το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να λειτουργήσουν ως ένας «θερμοστάτης» για το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού.
Και μπορεί να εξηγήσουν, γιατί τα παιδιά, που γεννήθηκαν με καισαρική, είναι πιο πιθανό να έχουν κάποια προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους.
Ωστόσο οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα ευρήματα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτρέπουν τις γυναίκες να γεννούν με καισαρική, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο και διακυβεύεται η ζωή του μωρού ή/και της μητέρας.
Τα μωρά, που γεννιούνται κολπικά, παίρνουν τα περισσότερα βακτήρια εντέρου από τη μαμά τους και όχι από το «κανάλι» της γέννας, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι σημαντική η έκθεση στα μικρόβια γύρω από το περίνεο. Όσα όσα γεννιούνται με καισαρική, φέρουν τα βακτήρια εντέρου του Νοσοκομείου.
Η κατανόηση της ανθρώπινης ανοσίας
Για τη μελέτη συνεργάστηκε το UCL με το Πανεπιστήμιο του Birmingham και με το Ινστιτούτο Wellcome Sanger.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν 1.679 δείγματα βακτηρίων του εντέρου από 596 μωρά και από 175 μητέρες. Δείγματα κοπράνων ελήφθησαν από βρέφη ηλικίας τεσσάρων, επτά ή 21 ημερών, που γεννήθηκαν σε τρία Νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, τα σώματά μας δεν είναι εξ ολοκλήρου ανθρώπινα – αντ ‘αυτού είμαστε ένα οικοσύστημα με περίπου τα μισά κύτταρα του σώματός μας να αποτελούνται από μικρόβια όπως βακτήρια, ιούς και μύκητες.
Τα περισσότερα από αυτά ζουν στο έντερό μας και είναι γνωστά ως το μικροβίωμά μας, το οποίο συνδέεται με ασθένειες, όπως οι αλλεργίες, η παχυσαρκία, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, το Πάρκινσον. Το μικροβίωμα συνδέεται επίσης με το αν έχουν αποτέλεσμα τα αντικαρκινικά φάρμακα, με την κατάθλιψη και με τον αυτισμό.
Τη μελέτη δημοσίευσε το περιοδικό Nature.
Πηγή:https://healthmag.gr