Μαγνητικά νανοσωματίδια ”καίνε” καρκινικά κύτταρα

Η υπερθερμία είναι αποτελεσματική αν τα νανοσωματίδια απορροφώνται καλά από τα κύτταρα του όγκου αλλά όχι από τα κύτταρα σε υγιή ιστό.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου, νέες θεραπείες εμφανίζονται, όπως η θεραπευτική υπερθερμία που ζεσταίνει όγκους εκτοξεύοντας νανοσωματίδια σε κύτταρα του όγκου.

Η Angl Apostolova, του University of Architecture, Civil Engineering and Geodesy στη Σόφια, έδειξε ότι  στα κύτταρα του όγκου ο συγκεκριμένος ρυθμός απορρόφησης της καταστροφικής θερμότητας εξαρτάται από τη διάμετρο των νανοσωματιδίων και τη σύνθεση του μαγνητικού υλικού που χρησιμοποιείται για να χορηγηθεί η θερμότητα στον όγκο.

Μαγνητικά νανοσωματίδια που χορηγήθηκαν κοντά στα κύτταρα του όγκου ενεργοποιούνται με εναλλασσόμενα μαγνητικά πεδία. Η υπερθερμία είναι αποτελεσματική αν τα νανοσωματίδια απορροφώνται καλά από τα κύτταρα του όγκου αλλά όχι από τα κύτταρα σε υγιή ιστό.

Επομένως, η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από το συγκεκριμένο ρυθμό απορρόφησης.

Βούλγαροι επιστήμονες μελέτησαν νανοσωματίδια που φτιάχτηκαν από υλικό που λέγεται φερρίτης, στο οποίο προστίθενται μικρές ποσότητες ατόμων χαλκού, νικελίου, μαγγανίου ή κοβαλτίου.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη μαγνητική υπερθερμία με βάση αυτά τα σωματίδια σε ποντικούς και σε κυτταρικές καλλιέργειες για 2 διαφορετικές μεθόδους όσον αφορά το πώς δημιουργείται η θερμότητα στα σωματίδια.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι ο ρυθμός απορρόφησης του όγκου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα νανοσωματίδια.

Ο ρυθμός απορρόφησης αυξάνει καθώς αυξάνει η διάμετρος των σωματιδίων όσο το επίπεδο ντόπινγκ του υλικού είναι επαρκώς υψηλό και η διάμετρος δεν ξεπερνά μια καθορισμένη μέγιστη αξία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο EPJ B.

 

Πηγές: EPJ B.   ,https://www.iatronet.gr