Μελέτη: Αντιβίωση και όχι χειρουργείο για την οξεία σκωλικοειδίτιδα

Νέα, ενδιαφέρουσα μελέτη δείχνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η οξεία σκωλικοειδίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζεται συντηρητικά με τη χορήγηση αντιβιοτικών και όχι με χειρουργική επέμβαση. Φυσικά απαιτείται η ορθή αξιολόγηση των κλινικών και εργαστηριακών ευρημάτων των ασθενών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 726 άτομα με επιβεβαιωμένη σκωληκοειδίτιδα, που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντιβιοτικά σε 25 νοσοκομεία των ΗΠΑ μεταξύ 1ης Μαΐου του 2016 και 28 Φεβρουαρίου του 2020.

Η συντηρητική αντιμετώπιση των ασθενών με αντιβιοτικά αποδείχθηκε ασφαλής σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών. Σε σύγκριση με το χειρουργείο και τη νοσηλεία στο νοσοκομείο, η συντηρητική αντιμετώπιση δεν συσχετίστηκε με άλλες επακόλουθες σκωληκοειδεκτομές και οι ασθενείς έχασαν λιγότερες εργάσιμες ημέρες.

Αυτή η μελέτη είναι μια συνεχής ανάλυση των ευρημάτων από τη μεγάλη μελέτη CODA (Comparison of Outcomes of Antibiotic Drugs and Appendectomy), η οποία διαπίστωσε ότι η αντιβιοτική θεραπεία δεν ήταν κατώτερη από την επείγουσα σκωληκοειδεκτομή. Μετά τη μελέτη, το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών δήλωσε ότι στοιχεία υψηλής ποιότητας έδειξαν ότι οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά.

Πηγη: https://virus.com.gr/