Μελέτη: Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ

Τα αντιοξειδωτικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο να κρατήσουν υγιή τα κύτταρα σου. Ευτυχώς πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε περιέχουν αυτά τα υγιή συστατικά. Σήμερα, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η σωστή ισορροπία αντιοξειδωτικών ίσως βοηθάει επίσης στην πρόληψη της ανάδυσης της ασθένειας του Αλτσχάιμερ.

Μια ομάδα από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας ανέφερε οτι ανακάλυψε ότι μια ανισορροπία οξείδωσης-αντιοξειδωτικών στο αίμα λειτουργεί σαν ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ. H μελέτη τους εντόπισε ότι οι δείκτες οξειδωτικού στρες μπορούν να επιδείξουν μία αύξηση έως και 5 χρόνια πριν εμφανιστεί η ασθένεια.

«Δεδομένου ότι υπάρχει αύξηση του οξειδωτικού στρες σε άτομα που αναπτύσσουν τη νόσο, μπορούμε να ρυθμίσουμε τα αντιοξειδωτικά συστήματα. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να ρυθμίσουμε τα αντιοξειδωτικά συστήματα, όπως οι απολιποπρωτεΐνες J και D, τα οποία μεταφέρουν λιπίδια και χοληστερόλη στο αίμα και παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και στη νόσο Αλτσχάιμερ. Μια άλλη οδός θα ήταν η αύξηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών μέσω της διατροφής», λέει ο καθηγητής Charles Ramassamy.

Το οξειδωτικό στρες αναπτύσσεται όταν υπάρχει μία ανισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή και τη συσσώρευση ειδών που αντιδρούν στο οξυγόνο (ROS) σε κύτταρα και ιστούς και την ικανότητα του σώματος να αποτοξινώσει αυτές τις ουσίες. Οι προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι βιολογικοί δείκτες αυτής της οξείδωσης δείχνουν ένα σύνδεσμο με το Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή της άνοιας.

Μπορεί η διαίτα να κρατήσει μακριά την άνοια;

Η νέα μελέτη βρήκε ότι αυτοί οι δείκτες δεν αποτελούν παρενέργεια της ασθένειας αλλά είναι περισσότερο μία ένδειξη ότι μπορεί σύντομα να αναπτυχθεί η νόσος του Αλτσχάιμερ. Ευτυχώς, η ομάδα αναφέρει ότι η πρόσληψη αντιοξειδωτικών μπορεί να χαμηλώσει αυτόν τον κίνδυνο. Τα αντιοξειδωτικά αναστέλλουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι δείκτες της ζημιάς ανακαλύφτηκαν σε εξωκυτταρικά κυστίδια πλάσματος, τα οποία είναι «θύλακες» που απελευθερώνονται από κάθε κύτταρο – συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων. Η ομάδα έκανε την ανακάλυψή της εστιάζοντας στο «σποραδικό» Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή της νόσου, η οποία γενικά αναπτύσσεται λόγω της παρουσίας του γονιδίου ευαισθησίας APOE4.

«Με τον εντοπισμό οξειδωτικών δεικτών στο αίμα ατόμων σε κίνδυνο πέντε χρόνια πριν από την εμφάνιση της νόσου, θα μπορούσαμε να κάνουμε συστάσεις για να επιβραδύνουμε την εμφάνιση της νόσου και να περιορίσουμε τους κινδύνους», καταλήγουν οι ερευνητές.

Έτσι, όταν πρόκειται για την αλλαγή της διατροφής για την αύξηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών, τρόφιμα όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, τα καρότα και οι πατάτες είναι όλες πλούσιες πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών. Η μαύρη σοκολάτα και πολλά μούρα περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών.

*Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring.

 

 

 

Πηγη: https://www.news4health.gr/