«Μη με φας», λένε τα καρκινικά κύτταρα στο ανοσοποιητικό

Τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν το σήμα «μην με φας», για να σταματήσουν τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον τους, αναφέρει το Nature.

Την προσπάθεια επιβίωσης των άρρωστων κυττάρων κατέγραψαν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford, στην Καλιφόρνια.

Κανονικά τα καρκινικά κύτταρα απορροφώνται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά οι πρωτεΐνες στην επιφάνεια κάποιων καρκινικών κυττάρων τους λένε να μην το κάνουν αυτό.

Αυτό εμποδίζει την επίθεση στα υγιή κύτταρα, αλλά τώρα οι ερευνητές  διαπίστωσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν τα ίδια σήματα για να κρυφτούν.

Συγκεκριμένα ανακάλυψαν ότι το νέο σήμα «μην με φας» προέρχεται από μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται CD24. Αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιθανή θεραπεία δύσκολα αντιμετωπίσιμων καρκίνων στις ωοθήκες και στον μαστό, μορφές της νόσου που επηρεάζουν εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο.

Όταν οι ερευνητές μπλόκαραν το σήμα CD24 σε ποντίκια με καρκίνο, διαπίστωσαν ότι αυτό επέτρεψε στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται μακροφάγα, να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.

Αυτό οδήγησε σε μείωση της ανάπτυξης των όγκων και σε αύξηση του χρόνου επιβίωσης στα ποντίκια.

Ερευνητές από το ίδιο Πανεπιστήμιο έχουν δείξει προηγουμένως ότι άλλες πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται από καρκινικά κύτταρα, για να προστατευθούν από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα αντισώματα, που δεσμεύουν μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται CD47, βρίσκονται σήμερα σε κλινικές δοκιμές.

«Αντιμετωπίζοντας τους καρκίνους με αντισώματα, που μπλοκάρουν το CD24, μπορούμε να αφαιρέσουμε αυτή την «ασπίδα» και να επιτρέψουμε στα μακροφάγα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Amira Barkal.

«Πρέπει να διεξαχθεί συμπληρωματική έρευνα για να προσδιοριστεί ποιοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από τις θεραπείες αποκλεισμού του CD24. Ο καρκίνος των ωοθηκών και ο καρκίνος του μαστού είναι δύο από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες που επηρεάζουν τις γυναίκες και είναι πολύ επιθετικοί και δύσκολο να θεραπευθούν στην κλινική».

 

 

Πηγη:https://healthmag.gr/