Νέα τεχνική μειώνει την απόρριψη μοσχεύματος καρδιάς

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανακάλυψαν ότι η αφαίρεση των ανοσοκυττάρων από τις καρδιές του δότη χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξείας απόρριψης μετά από χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς – ακόμη και χωρίς τη χρήση ισχυρών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Η μέθοδος, που ονομάζεται ex-vivo καρδιακή αιμάτωση, προστατεύει και αποκαθιστά την καρδιά μόλις αφαιρεθεί από τον δότη και παρατείνει τον τρέχοντα χρόνο συντήρησης για τα όργανα από τέσσερις σε 24 ώρες. Το EVHP αναπτύχθηκε από μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Stig Steen από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας. Η νέα μελέτη Μάντσεστερ και Λουντ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers of Immunology , ρίχνει φως στο πώς ενεργοποιείται η οξεία απόρριψη .

Ανοσοκύτταρα στην καρδιά του δότη, δείχνουν, μεταναστεύουν στο σώμα του αποδέκτη της μεταμόσχευσης και αναγνωρίζονται ως ξένα. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό σύστημα του παραλήπτη προγραμματίζεται να καταστρέψει το μεταμοσχευμένο όργανο.

Ο Δρ. James Fildes από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ηγήθηκε της ομάδας που ανέλυσε τις καρδιές των δωρητών από χοίρους πριν και μετά την EVHP και ανέφερε ότι ο κάτοικος ανοσοκύτταρα είχαν σημαντικά εξαντληθεί. Είναι επίσης κύριος επιστήμονας στο Νοσοκομείο Wythenshawe – μέρος του Manchester University NHS Foundation Trust (MFT)

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μοριακή υγεία του ιστού ήταν εξαιρετική, με αποτέλεσμα λιγότερη φλεγμονή. Οι καρδιές αναλύθηκαν, συντηρήθηκαν και μεταμοσχεύτηκαν σε χοίρους χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνική και συγκρίθηκαν με την τρέχουσα μέθοδο, η οποία περιλαμβάνει την αποθήκευση της καρδιάς σε πάγο πριν από τη μεταμόσχευση.

Μετά την EVHP, υπήρχαν λίγα στοιχεία απόρριψης, ακόμη και απουσία ανοσοκαταστολής, ενώ οι καρδιές που δεν είχαν EVHP έδειξαν σημάδια σοβαρής απόρριψης πολύ γρήγορα. Σήμερα, όταν οι ασθενείς λαμβάνουν μεταμόσχευση, χρειάζονται δια βίου ανοσοκαταστολή για να αποτρέψουν το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέψει το μεταμοσχευμένο όργανο, μια διαδικασία που ονομάζεται οξεία απόρριψη.

Ο Δρ Fildes διευθύνει το εργαστήριο Ex-Vivo στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το εργαστήριο έρευνας μεταμόσχευσης στο Manchester Foundation NHS Trust. Είπε, “Ιστορικά, η πιο συχνή και ταχεία επιπλοκή μετά από μεταμόσχευση καρδιάς ήταν η οξεία απόρριψη. Με την έλευση της σύγχρονης ανοσοκαταστολής, είναι πλέον σπάνιο για έναν αποδέκτη μοσχεύματος να πεθάνει από οξεία απόρριψη, αλλά αυτά τα φάρμακα είναι εγγενώς τοξικά και αφήνουν ο ασθενής που είναι επιρρεπής σε λοιμώξεις, καρκίνο και νεφρική νόσο. ”

Πρόσθεσε: «Η τεχνική που αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Steen είναι μια σημαντική πρόοδος στη μεταμόσχευση καρδιών, καθώς τα όργανα μπορούν να αποθηκευτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με απίστευτη συντήρηση. Αυτό που δείχνουμε σε αυτήν τη μελέτη είναι ότι η τεχνική τροποποιεί την καρδιά αφαιρώντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού δότη που εμείς γνωρίζουμε ότι προκαλεί οξεία απόρριψη. Βελτιώνει επίσης την κατάσταση του ιστού, η οποία μειώνει τη φλεγμονή. Επομένως, αυτή η τεχνική έχει τη δυνατότητα να είναι ένα παιχνίδι αλλαγής στο χειρουργείο της μεταμόσχευσης καρδιάς”.

Αυτή η εργασία έρχεται καθώς η διαθεσιμότητα των οργάνων μεταμόσχευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε κατά τη διάρκεια του κλειδώματος, αφήνοντας πολλούς ασθενείς να περιμένουν χειρουργική επέμβαση. Η πτώση επιδεινώνει μια ήδη οξεία έλλειψη καρδιών δωρητή . Η τεχνική αξιολογείται τώρα σε ανθρώπους σε μια κλινική δοκιμή σε όλη τη Σουηδία

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/