Νέο τεστ ανιχνεύει υποτροπή του καρκίνου 2 χρόνια νωρίτερα!

Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση υποτροπής του καρκίνου του μαστού μέχρι 2 χρόνια νωρίτερα, σε σχέση με σήμερα.

Η έρευνα έγινε από το Imperial College London και το Πανεπιστήμιο του Leicesterχρηματοδοτήθηκε από την Cancer Research UK.

 

 

Η εξέταση αίματος ονομάζεται Signatera και αναπτύχθηκε από την εταιρία γενετικών δοκιμών Natera. Χρησιμοποιεί αξιολόγηση μοριακής υπολειμματικής νόσου (MRD) για να ανιχνεύσει ακόμη και ίχνη ποσότητας του μεταλλαγμένου DΝΑ που απελευθερώνεται από τους νεκρούς όγκους, επιτρέποντας έτσι την έγκαιρη ανίχνευση υποτροπής.

Μία μικρή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Clinical Cancer Research, έδειξε ότι η εξέταση αίματος ήταν σε θέση να ανιχνεύσει το 89% όλων των υποτροπών, κατά μέσο όρο εντυπωσιακό 8,9 μήνες ταχύτερα, σε σχέση με τη μαστογραφία.

Η μελέτη συμπεριέλαβε όλους τους υποτύπους του καρκίνου του μαστού: HER2-θετικού, θετικού ορμονικού υποδοχέα και τριπλού αρνητικού. Τα δείγματα αίματος συλλέχθηκαν κάθε 2 μήνες για έως και 4 χρόνια από κάθε ασθενή και τα αποτελέσματα συσχετίστηκαν με ακτινολογικά και κλινικά αποτελέσματα.

Ο Δρ David Crosby, από το Cancer Research UK, δήλωσε: «Τα αρχικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι ενθαρρυντικά. Η παρακολούθηση του χρόνου εμφάνισης του καρκίνου του μαστού σε ορισμένους ασθενείς αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της επιβίωσης. Η νέα μέθοδος είναι πολλά υποσχόμενη, αν και απαιτεί περαιτέρω επικύρωση. Ανυπομονώ να δω τα επόμενα βήματα αυτής της έρευνας χρησιμοποιώντας μια μεγαλύτερη ομάδα ασθενών».

 

Πηγη:https://virus.com.gr/