Οφθαλμολογική εξέταση εντοπίζει τα πρώιμα στάδια της άνοιας

Ένας νέος, μη επεμβατικός τρόπος διάγνωσης της πρώιμης γνωστικής δυσλειτουργίας επιτυγχάνεται με τον έλεγχο των τριχοειδών αγγείων στο πίσω μέρος του ματιού. Και αυτό γιατί είναι οπτικά προσβάσιμος σε ένα νέο τύπο τεχνολογίας (αγγειογραφία OCT) που μπορεί να ποσοτικοποιήσει τις τριχοειδείς αλλαγές με μεγάλη λεπτομέρεια και με απαράμιλλη ανάλυση, καθιστώντας το μάτι ιδανικό καθρέφτη για ό, τι συμβαίνει στον εγκέφαλο.

«Μόλις επικυρωθούν τα αποτελέσματά μας, η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να παράσχει έναν πρόσθετο τύπο βιοδεικτών για τον εντοπισμό ατόμων με υψηλό κίνδυνο πρόκλησης της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Amani Fawzi, καθηγητής οφθαλμολογίας. «Αυτά τα άτομα μπορούν στη συνέχεια να παρακολουθούνται στενότερα και θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι για νέες θεραπείες με στόχο την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου ή την πρόληψη της εμφάνισης της άνοιας που σχετίζεται με την νόσο Αλτσχάιμερ».

Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν μειωμένη ροή αίματος του αμφιβληστροειδούς και μειωμένη πυκνότητα των αγγείων, αλλά δεν ήταν γνωστό εάν αυτές οι μεταβολές υπάρχουν επίσης σε άτομα με πρώιμη ή ελαφρώς γνωστική εξασθένηση τύπου Αλτσχάιμερ. Πολυκεντρικές δοκιμές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν χρησιμοποιώντας αυτήν την απλή τεχνολογία.

Οι ερευνητές εξέτασαν 32 συμμετέχοντες με ήπια γνωστική δυσλειτουργία και συγκρίθηκαν με άλλα άτομα που ήταν υγιή. Όλα τα άτομα υποβλήθηκαν σε απεικόνιση οφθαλμών με αγγειογραφία OCT. Τα δεδομένα αναλύθηκαν για να προσδιοριστεί εάν τα αγγειακά τριχοειδή στο πίσω μέρος του ματιού ήταν διαφορετικά μεταξύ των δύο ομάδων ατόμων. Οι μακροπρόθεσμες μελέτες είναι σημαντικές για να διαπιστωθεί αν τα τριχοειδή αγγεία του αμφιβληστροειδούς θα αλλάξουν περισσότερο σε εκείνους που σταδιακά παρακμάζουν και αναπτύσσουν άνοια.

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr/