Έκθεση Φωτογραφίας ‘’Μνήμες από τα χρόνια του Χάνσεν’’

Συνοδοιπόροι σε ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο, ξεκίνησαν 4 φωτογράφοι, επαγγελματίες στο χώρο υγείας, ενώνοντας τις φωτογραφίες τους από 5 τόπους στους οποίους βρίσκονται τα πρώτα λεπροκομεία στην Ελλάδα.

Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αγ. Νικολάου – Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και του ΕΟΤ θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας, στο νησί Σπιναλόγκα με θέμα «Μνήμες από τα χρόνια του Χάνσεν». Η έκθεση που περιλαμβάνει ένα μοναδικό φωτογραφικό οδοιπορικό στους τόπους που πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους άνθρωποι με τη νόσο του Χάνσεν, θα ανοίξει της πύλες της για τους πολίτες τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 και τα εγκαίνια θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι, ενώ θα έχει διάρκεια έως τις 31 Οκτωβρίου 2019.

Συνοδοιπόροι σε ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο, ξεκίνησαν τέσσερις φωτογράφοι, επαγγελματίες στο χώρο υγείας, ενώνοντας τις φωτογραφίες τους από πέντε τόπους στους οποίους βρίσκονται τα πρώτα λεπροκομεία στην Ελλάδα.

Τα κτήρια αυτά – ιστορικά μνημεία – πέρασαν στην ιστορία… γεμάτα μνήμες, πόνο, όνειρα και ελπίδα για ζωή από ανθρώπους που στιγματίστηκαν σκληρά και απομονώθηκαν από την κοινωνία.

Οι φωτογράφοι επισκέφθηκαν το πρώτο λεπροκομείο της Ελλάδας το οποίο βρίσκεται στη Χίο, βρέθηκαν σε χαλάσματα όπως στη Σάμο και τη Λέρο, σε ιστορικά μνημεία όπως στη Σπιναλόγκα και άλλοτε πάλι σε κατοικήσιμα από ανθρώπους κτήρια που μας έμαθαν τι σημαίνει υπομονή και δύναμη, όπως το νοσοκομείο «Αγ. Βαρβάρα» στην Αθήνα.

Τα λεπροκομεία φωτογράφισαν οι: Ευαγγελία Μεϊμέτη νοσηλεύτρια, Σωτήρης Πατσατζάκης παθολόγος, Κωνσταντίνος Καρόζης παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Χαρίκλεια Λούπα παθολόγος – λοιμωξιολόγος

Τα κείμενα της έκθεσης επιμελήθηκε η ιστορικός: Νίκη Παπαβραμίδου.

 

Πηγη:https://www.iatronet.gr