Το Δίκτυο για την Ιστορία της Υγείας διοργανώνει τη προσεχή Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, παρουσίαση για την οργάνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και τη φυματίωση. Το «κουβάρι» της ιστορίας θα ξετυλίξουν η Χριστίνα Οικονομοπούλου και ο Ανδρέας Βούρτσης, με χρονική αφετηρία την επίσκεψη του καθηγητή Βακτηριολογίας και Υγιεινής Albert Calmette στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1920.
Το ταξίδι στην ιστορία του Ινστιτούτου θα έχει σημείο εκκίνησης τον Φεβρουάριο του 1920, όταν φθάνει στην Αθήνα ο Albert Calmette μαθητής και συνεργάτης του Louis Pasteur και υποδιευθυντής τότε του Ινστιτούτου Παστέρ Παρισίων. Γνωστός καθώς ήταν για τις μελέτες του πάνω στην φυματίωση, αλλά και για τους αγώνες του ως πρωτοπόρου της Κοινωνικής Ιατρικής έγινε δεκτός στην Ελλάδα με ενθουσιώδη σχόλια από τον Τύπο της εποχής. Σημειώνεται ότι οι μελέτες του απέφεραν το 1921 τη δημιουργία του αντιφυματικού εμβολίου BCG.
Τη σύσταση του Ινστιτούτου θα αναλύσουν οι δυο ομιλητές Δρ. στέλεχος διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, προϊσταμένη Διοίκησης ΕΙΠ Χριστίνα Οικονομοπούλου και ο MSc ιστορικός, μεταπτυχιακός υπότροφος ΤΕ Ανδρέας Βούρτσης με βάση τα στοιχεία του Ιστορικού Αρχείου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ αλλά και με πηγές από δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου. Μέσα από τα ντοκουμέντα αναδεικνύεται ο ρόλος του Albert Calmette στην οργάνωση και λειτουργία του ΕΙΠ, που είχε ήδη ιδρυθεί το 1919. Ο Γάλλος καθηγητής Βακτηριολογίας και Υγιεινής συγκρότησε το.Δ.Σ, εκπόνησε σχέδια των κτηριακών εγκαταστάσεων και εγκατέστησε τον διευθυντή και υποδιευθυντή. Παράλληλα, η παρουσίαση εξετάζει και άλλες «στιγμές» της επίσκεψης του Calmette στην Αθήνα, όπως τη διάλεξή του στη Σιναία Ακαδημία και την επίσκεψη του στο Γαλλικό και το Δημοτικό Νοσοκομείπ.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο Ιστορικό Αρχείου του ΕΚΠΑ (Σκουφά 45, Αθήνα) με ώρα έναρξης στις 19:00, με δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης από τον σύνδεσμο εδώ .
Πηγη: https://virus.com.gr/