Διακεκριμένοι επιστήμονες από τη χώρα μας και το εξωτερικό, Έλληνες και ξένοι, θα παρουσιάσουν τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της Ανοσοθεραπείας.
Η πολυπαραγοντική συνεργασία στην προσπάθεια αντιμετώπισης του καρκίνου και η αμφίδρομη σχέση ευθύνης και συνεργασίας μεταξύ Επιστήμης και Πολιτείας θα βρεθούν στο επίκεντρο της 8ης Διημερίδας Multidisciplinary Care Discussions in Oncology (MDcON 2020), που θα διεξαχθεί 30 και 31 Οκτωβρίου 2020 στην Αθήνα.
Στη διάρκειά της, διακεκριμένοι επιστήμονες από τη χώρα μας και το εξωτερικό, Έλληνες και ξένοι, θα παρουσιάσουν τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της Ανοσοθεραπείας και την σταδιακή επέκταση των ενδείξεών της σε ολοένα περισσότερους πάσχοντες από κακοήθειες.
Επιπλέον, θα παρουσιάσουν την πρόοδο στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τους νευροενδοκρινείς όγκους του πεπτικού, αλλά και τις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών στην εποχή της πανδημίας. Θα παρουσιάσουν ακόμα καινοτόμες χειρουργικές στρατηγικές και μεθόδους για την αντιμετώπιση των κακοηθών όγκων του πεπτικού και του πνεύμονα.
Επιπλέον, ο διακεκριμένος καθηγητής Ογκολογίας Μαστού στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, William J. Gradishar, θα μιλήσει για την ανάπτυξη της Ιατρικής Ακριβείας (Precision Medicine) στην αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού και τις προοπτικές για το μέλλον.
Σημαντική θα είναι επίσης η ενότητα για τις ανισότητες ως προς την πρόσβαση στη φροντίδα και τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών και κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους των πάσχοντες από καρκίνο. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει, εξάλλου, στην ανάλυση της βιολογίας των καρκινικών στόχων, με στόχο την απόλυτη εξατομίκευση της θεραπείας μέσω της εύρεσης νέων στόχων και μοριακών «υπογραφών».
«Η Ογκολογία είναι πλέον μία πολύ διαφορετική επιστήμη, από ό,τι παλαιότερα. Πολλές μορφές καρκίνου έχουν αλλάξει πρόσωπο, γιατί έχει αλλάξει ο τρόπος που προσεγγίζουμε τη νόσο. Η ανάγνωση της βιολογίας του καρκίνου και η μοριακή ταυτοποίηση μας επιτρέπουν πλέον να γνωρίζουμε πως κάθε ασθενής έχει την δική του κακοήθη νόσο, για την οποία απαιτείται εξατομικευμένη θεραπεία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Διημερίδας δρ Ηλίας Αθανασιάδης, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής, Ογκολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Μητέρα», Visiting Professor Ογκολογίας, Northwestern University, ΗΠΑ.
Καθοριστική, όμως, υπήρξε για τους ασθενείς η Ανοσοθεραπεία, η οποία δημιούργησε πολλές ελπίδες ακόμα και για τους πάσχοντες από μεταστατική νόσο. «Η μεγάλη πρόοδος είναι η Ανοσοθεραπεία, η οποία έχει αλλάξει την πορεία πολλών μορφών καρκίνου. Αυτή τη στιγμή το μελάνωμα είναι μία τελείως διαφορετική αρρώστια, το ίδιο και ο καρκίνος του πνεύμονος και ειδικά αυτός των καπνιστών που έχει χειρότερη βιολογία. Και αυτά είναι μόνο δύο από τα πολλά παραδείγματα κακοηθών όγκων που έχουν πλέον δραματική βελτίωση χάρη στην Ανοσοθεραπεία», τόνισε ο δρ Αθανασιάδης.
Στην Τελετή Έναρξης της Διημερίδας, το κεντρικό θέμα θα είναι η αμφίδρομη σχέση ευθύνης και συνεργασίας μεταξύ Επιστήμης και Πολιτείας. «Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας. Το Ιατρικό έργο είναι μια πολιτική πράξη, με την Επιστήμη να διεκδικεί ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής», πρόσθεσε ο δρ Αθανασιάδης.
Εν μέσω της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, η Διημερίδα θα διεξαχθεί για τους ομιλητές με φυσική παρουσία και ταυτοχρόνως πλήρη συμμόρφωση στα μέτρα προστασίας. Το κοινό, όμως, ενθαρρύνεται από τους διοργανωτές να παρακολουθήσει τις εργασίες της μέσω διαδικτύου (live streaming).
Σχολιάζοντας την διττή αυτή συμμετοχή στην διημερίδα, ο δρ Αθανασιάδης υπογράμμισε πως «ζούμε στην εποχή της COVID-19 και η προστασία όλων απαίτησε τη δημιουργία ενός υβριδικού συνεδρίου, με το κοινό μας να ευρίσκεται στο διαδίκτυο». Ωστόσο, «η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων θα γίνει ζωντανά και με το πάθος που απαιτεί ο επιστημονικός στίβος και η Ογκολογία, σαν επιστήμη που δημιουργεί ελπίδα και ανοίγει νέους δρόμους», διευκρίνισε. «Προσαρμοσμένοι στις συνθήκες, θα κρατήσουμε τη διαδραστικότητα του συνεδρίου και θα απευθυνθούμε σε ένα ευρύτερο κοινό, με μεγαλύτερες δυνατότητες μεταφοράς της γνώσης».
Η 8η Διημερίδα Multidisciplinary Care Discussions in Oncology διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την αποκατάσταση του μαστού «Λωτός», σε συνεργασία με την Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου «ΜΗΤΕΡΑ». Η Διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton. Η τελετή ενάρξεως θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, ώρα 20:15′. Η Οργανωτική Επιτροπή της Διημερίδας προτρέπει τους συμμετέχοντες να την παρακολουθήσουν διαδικτυακά, σε ζωντανή μετάδοση, μέσω της ιστοσελίδας livemed.gr.
Η Διημερίδα απευθύνεται σε επαγγελματίες Υγείας, καθώς και σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Η εγγραφή σε αυτήν και η παρακολούθησή της είναι δωρεάν. Σύμφωνα με τα κριτήρια της EACCME-UEMS θα χορηγηθούν μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης.
Βάσει της τελευταίας εγκυκλίου του ΕΟΦ, θα υπάρχει σύστημα καταμέτρησης του χρόνου παρακολούθησης. Το πιστοποιητικό παρακολούθησης θα σταλεί ηλεκτρονικά μετά το πέρας των εργασιών της Διημερίδας σε όσους συνέδρους παρακολούθησαν το 60% των συνολικών ωρών του επιστημονικού προγράμματος. Ο αριθμός των Μορίων Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης θα υπολογιστεί βάσει του χρόνου παρακολούθησης που θα καταγραφεί στην είσοδο της αίθουσας ή/και στο Livemed.
Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα της Διημερίδας, μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην επίσημη ιστοσελίδα της.
Ενότητες με ελεύθερη παρακολούθηση
Στο πλαίσιο της Διημερίδας υπάρχουν τρεις ενότητες οι οποίες θα είναι ανοικτές για το κοινό και μπορεί να τις παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί (δεν απαιτείται κωδικός πρόσβασης). Οι ενότητες αυτές είναι:
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, 20:15-21:00 – Τελετή Έναρξης
«Η δυναμική σχέση συνεργασίας και ευθύνης μεταξύ Επιστήμης και Πολιτικής»
Προεδρείο: Ηλίας Αθανασιάδης, Ογκολόγος-Παθολόγος, Πρόεδρος Συνεδρίου
Τάκης Θεοδωρόπουλος, Συγγραφέας, Αρθρογράφος εφημερίδας ≪Η Καθημερινή≫
Ομιλητές: Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος-Ογκολόγος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΟΠΕ
Γεώργιος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, ΕΚΠΑ
Οδυσσέας Ζώρας, Καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας, Πρόεδρος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Σάββατο 31 Οκτωβρίου, 19:45-20:15 – Ομιλία: «Η μεταφορά της ιατρικής πληροφορίας στο διαδίκτυο»
Ομιλήτρια: Σ. Κολοκοτρώνη
Σάββατο 31 Οκτωβρίου, στις 20:15-21:15 – Ενότητα «Ανισότητες στη φροντίδα. Η διεκδίκηση δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών στην εποχή μας»
Προεδρείο: Α. Αρδαβάνης, Ι. Μπουκοβίνας, Γ. Σαμώνης
Πάνελ: Κ. Αθανασάκης, Η. Αθανασιάδης, Κ. Αποστολίδου, Σ. Περουκίδης, Ν. Χατζηνικολάου.
Πηγή: https://www.iatronet.gr/