ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
44ο ΕΠΙΣ 9-12 ΜΑΪΟΥ 2018
Το επιστημονικό πρόγραμμα του 44ου ΕΠΙΣ περιλαμβάνει και φέτος πρακτικά σεμινάρια, με την ενεργό συμμετοχή των συνέδρων.
Οι συμμετέχοντες με την βοήθεια σεναρίων βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος επιστήμονας υγείας.
- Η παρακολούθηση είναι δωρεάν
- Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος
- Δηλώσεις συμμετοχής (αναγράφοντας ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, στοιχεία επικοινωνίας και το πρακτικό σεμινάριο που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε) μέχρι 18 Απριλίου 2018 στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: iea@mednet.gr, mednet@mednet.gr
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 1: ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΙΝΙΔΙΣΤΗ
με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης
Το σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της ζωής και χρήση Αυτόματου εξωτερικού Απινιδιστή (Basic Life Support and external automated defibrillation, BLS/AED Course) είναι πιστοποιημένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council) και την Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης.
Στάδιο 1: Σιωπηλή επίδειξη από τον Εκπαιδευτή
Στάδιο 2: Επίδειξη από τον Εκπαιδευτή με επεξήγηση
Στάδιο 3: Επίδειξη από τον Εκπαιδευτή μετά από καθοδήγηση Εκπαιδευόμενων
Στάδιο 4: Εφαρμογή δεξιοτήτων από κάθε Εκπαιδευόμενο
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2: Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ
Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η συχνότερη αποτρέψιμη αιτία θανάτου μετά από τραυματισμό είναι η μεγάλη εξωτερική και εσωτερική αιμορραγία. Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση όχι μόνο των υγειονομικών αλλά και του προσωπικού άλλων υπηρεσιών καθώς και του κοινού στον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των αιμορραγιών, επειδή πολλοί από τους τραυματίες πέθαιναν πριν καν φτάσουν κοντά τους οι υγειονομικοί του προνοσοκομειακού χώρου. Η ΝΑΕΜΤ (National Association of Emergency Medical Technicians) σε συνεργασία με το ACS (American College of Surgeons) διατύπωσαν τις αρχές της άμεσης αντιμετώπισης μεγάλης αιμορραγίας στον τόπο του τραυματισμού, στο πρόγραμμα εκπαίδευσης b-Con (Bleeding Control). Στο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των μεθόδων αυτών και θα ακολουθήσει επίδειξη καθώς και εξάσκηση του κοινού πάνω στις αρχές του b-Con. Επίσης θα συζητηθούν οι διαφορές της αντιμετώπισης της αιμορραγίας στον προνοσοκομειακό και τον νοσοκομειακό χώρο, ενώ στο τέλος θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης του σεμιναρίου. Το σεμινάριο αυτό διοργανώνεται από την επιστημονική εταιρία «Προνοσοκομειακή Φροντίδα» που αντιπροσωπεύει για τη χώρα μας τα προγράμματα της NAEMT PHTLS (Prehospital Trauma Life Support), TFR (Trauma First Response), TCCC (Tactical Combat Casualty Care) και b-Con (Bleeding Control).
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 3: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑΣ HSUMB A-Z
με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εφαρμογής των Υπερήχων στην Ιατρική και τη Βιολογία
Θεωρητικό μέρος: σειρά ομιλιών για την εισαγωγή στη θεωρία της Υπερηχογραφίας.
Πρακτικό μέρος: εξάσκηση σε work stations υπό την καθοδήγηση των έμπειρων εκπαιδευτών με στόχο την επιμόρφωση και την ανάδειξη σημαντικών θεμάτων που αφορούν την σωστή χρήση των Υπερήχων.
• Πρακτικές οδηγίες για το χειρισμό του Ηχοβολέα και τη δημιουργία της Υπερηχογραφικής Εικόνας.
• Πρακτική επίδειξη / Hands On
– Άνω Κάτω κοιλία
– Αγγεία
– Επιφανειακά όργανα
– OBGYN
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 4
ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ
με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Αεραγωγού
Το σεμινάριο διαχείρισης αεραγωγού περιλαμβάνει εκπαίδευση σε τεχνικές βασικής διαχείρισης (αερισμό με μάσκα και ασκό και τοποθέτηση υπεργλωττιδικών συσκευών αερισμού) και εξειδικευμένη διαχείριση αεραγωγού (ενδοτραχειακή διασωλήνωση, βιντεολαρυγγοσκόπια)
– Λαρυγγική μάσκα
– Επικουρικά μέσα και χειρισμοί στον δύσκολο αεραγωγό
Σταθμοί εκπαίδευσης:
– Αερισμός με μάσκα και ασκό. Στοματοφαρυγγικός, ρινοφαρυγγικός αεραγωγός
– Υπεργλωττιδικές συσκευές αερισμού (Proseal LMA, supreme LMA, Igel, λαρυγγικός σωλήνας)
– Ενδοτραχειακή διασωλήνωση με λαρυγγοσκόπιο Macintosh-ελαστικό κηρίο (bougie)
– Βιντεολαρυγγοσκόπια – Airtraq
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΥΜΒΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗ SimMan 3G
με τη συνεργασία της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας
Το κλινικό φροντιστήριο απευθύνεται σε νέους γιατρούς, σε ειδικευόμενους και ειδικούς που αντιμετωπίζουν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση σε κέντρα Υγείας, σε περιφερειακά νοσοκομεία ή ΤΕΠ.
Στόχος του φροντιστηρίου είναι η εκπαίδευση σε τεχνικές δεξιότητες και αλγορίθμους (όπως αντιμετώπιση αναφυλαξίας, οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, απόφραξης αεραγωγού) καθώς και σε μη τεχνικές δεξιότητες κατά τη διαχείριση ενός κρίσιμου συμβάματος (συντονισμός ομάδας, επίγνωση κατάστασης) κλπ.
Η εκπαίδευση γίνεται με προσομοιωτή υψηλής πιστότητας σε μικρές ομάδες.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 5: ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας»
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με βασικές αρχές διαχείρισης μαζικών συμβάντων με απώλειες ζωής και να εφαρμόσουν πρακτικά, τη σχετικά γνώση που θα αποκτήσουν μέσα από ασκήσεις επί χάρτου.
Η εκπαίδευση στηρίζεται στην απόκτηση δεξιοτήτων σχετικά με την αποτελεσματική διοίκηση στον τόπο του συμβάντος, τις βασικές αρχές διαλογής θυμάτων και την εκτίμηση αναγκών στο πεδίο.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 6: ΤΝΤ (TOTAL NUTRITION THERAPY)
ΚΟΙΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Το πρόγραμμα TNT (Total Nutrition Therapy) είναι ένα επιτυχημένο μοντέλο διδασκαλίας που παρέχει στους επιστήμονες υγείας που ασχολούνται με την διατροφή, τα απαραίτητα εργαλεία για τη σωστή διαχείριση της σίτισης των ασθενών. Είναι ενεργητική μάθηση που αποτελείται από συνεδρίες διαλέξεων και συζήτηση κλινικών περιπτώσεων.
Επιτρέπει στους συμμετέχοντες να εμβαθύνουν σε βασικές έννοιες της θρέψης, να κατανοήσουν την σχέση διατροφής και ασθένειας, να αξιολογήσουν την θρεπτική κατάσταση των ασθενών, να ανιχνεύσουν τον διατροφικό κίνδυνο και να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τον υποσιτισμό εφαρμόζοντας τις απαραίτητες διατροφικές παρεμβάσεις. Ο τελικός στόχος του προγράμματος TNT είναι να καταφέρουν οι συμμετέχοντες να συνδέσουν την θεωρία με την πρακτική και να είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν αυτή τη γνώση στο χώρο εργασίας τους, στοχεύοντας στην βελτίωση της θρεπτικής υποστήριξης, αλλά και της γενικής κατάστασης των ασθενών
Θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα
– Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου και διατροφή
– Κυστική ίνωση και διατροφή
– Χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και διατροφή
– Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια – αιμοκάθαρση και διατροφή
– Νευρολογικά νοσήματα και πιο συγκεκριμένα ΑΕΕ, ALS και διατροφή
– Φυσική Αποκατάσταση και διατροφή
– Διατροφική αποκατάσταση μετά από βαριατρικές επεμβάσεις
– Ο ινσουλινοεξαρτώμενος διαβητικός και διατροφή
– Διατροφικές ανάγκες γηριατρικού πληθυσμού μετά από ορθοπαιδικές επεμβάσεις
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Μαιάνδρου 23, 115 28 Αθήνα,
τηλ.: 210 7211845, 210 7243161, fax: 210 7215082,
www.mednet.gr, e-mail: iea@mednet.gr, mednet@mednet.gr www.facebook.com/iea.gr/