12η Μετεκπαιδευτική Ημερίδα της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας

Mε θέμα ”διακομιδή νεογνού” θα πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2018, στο ξενοδοχείο «Grand Serai», στα Ιωάννινα.

«Διακομιδή Νεογνού» είναι το θέμα της Μετεκπαιδευτικής Ημερίδας της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2018 στο ξενοδοχείο «Grand Serai», στα Ιωάννινα.

Πρόκειται για τη 12η κατά σειρά Ημερίδα που διοργανώνει η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο των επιστημονικών δραστηριοτήτων της.

Στο πρόγραµµα έχουν προσκληθεί και θα συµµετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από Νοσηλευτικά Ιδρύματα ολόκληρης της χώρας, οι οποίοι θα τοποθετηθούν πάνω σε θέματα που αφορούν στη διακομιδή νεογνού, η οποία αποτελεί αναγκαιότητα, ενώ επιπλέον για τη χώρα μας απαιτείται προσαρμογή  στις γεωγραφικές της ιδιαιτερότητες.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, θα τεθούν στο επίκεντρο, θέματα όπως η ενημέρωση γονέων για επικείμενο πρόωρο τοκετό, η οργάνωση περιγεννητικών κέντρων και περιγεννητικής φροντίδας ανά περιφέρεια (Regionalization), η ενδομήτρια διακομιδή, η σταθεροποίηση – αναζωογόνηση πρόωρου – προβληματικού νεογνού, η διακομιδή νεογνού με επίγειο ή/και εναέριο μέσο μεταφορά, η ενημέρωση – ψυχολογική υποστήριξη γονέων του διακομιζόμενου νεογνού και η έκβαση των διακομιζομένων νεογνών.

Οι επίγειες διακομιδές ή/και αεροδιακομιδές των πρόωρων και προβληματικών νεογνών από υγειονομικούς σχηματισμούς της περιφέρειας, προς εξειδικευμένα κέντρα νοσηλείας είναι συχνές.

Στη χώρα μας, η πρώτη προσπάθεια οργάνωσης της διαδικασίας διακομιδής των νεογνών στον 20ο αιώνα γίνεται το 1904 και συμπίπτει με την ίδρυση του «Δημοτικού Μαιευτηρίου». Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην βελτίωση της διαδικασίας αυτής. Επιβάλλεται να γίνουν ακόμα περισσότερα, ώστε και η Ελλάδα να συγκλίνει με τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες δημιουργίας περιγεννητικών κέντρων, πλήρως στελεχωμένων, με την οργάνωση ομάδας διακομιδής νεογνών πλήρους εξοπλισμένης με σύγχρονο εξοπλισμό. Στόχος όλων των παραπάνω, αποτελεί η ελαχιστοποίηση της αναγκαιότητας διακομιδής των νεογνών και όταν αυτή κρίνεται αναγκαία, να διενεργείται με την μέγιστη ασφάλεια για το νεογνό.

Η έναρξη της 12ης Μετεκπαιδευτικής Ημερίδας της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου και ώρα 9 το πρωί.

Η εγγραφή είναι δωρεάν.

Χορηγούνται 6 Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME- CPD credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Πηγη:https://www.iatronet.gr