2ο συνέδριο για τη διακοπή καπνίσματος

Με τη ματιά της νευροεπιστήμης, της ψυχιατρικής, της ψυχολογίας αλλά και με σημαντικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά θα εξεταστεί το ζήτημα της διακοπής καπνίσματος  στο 2ο Συνέδριο «Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & Policy».

Στο πλαίσιο των εργασιών που θα αρχίσουν την  προσεχή Τετάρτη 29 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 30 Μαΐου αναμένονται ενδιαφέρουσες επιστημονικές ανακοινώσεις, από  διεθνούς κύρους ομιλητές,  στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στη 2η διοργάνωση συμμετέχουν το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και η Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Γ.Ν. «Αττικόν». Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τοξικολογία» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το πρόγραμμα

Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα τοποθετηθεί ο  ειδικός στις νευροεπιστήμες, Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας και ειδικός διακοπής καπνίσματος  Dr Jacques Le Houezec για τις διαφορές των επιπτώσεων της νικοτίνης σε σχέση με τον καπνό του τσιγάρου («Nicotine vs. smoke: key differences in effects and risks»).

Το θέμα «The dilemma of smoking addiction in psychiatric patients» θα αναπτύξει ο καθηγητής Ψυχιατρικής, Γεν. Γραμματέας, World Association of Psychosocial Rehabilitation – WAPR από τη Νότιο Αφρική   Solomo,  Rataemane, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου.

Στο πάνελ ομιλητών θα βρίσκονται  ο Κλινικός Ψυχολόγος  καθηγητής, Karl Fagerström, και ο Κλινικός Ψυχολόγος Lars Ramstrom, Διευθυντής του Institute for Tobacco Studies, ο οποίος έχει βραβευθεί από τον Π.Ο.Υ. για το έργο του στον έλεγχο του καπνίσματος (Σουηδία).

Την εμπειρία του  από  την έρευνα των εθισμών και τις συμπεριφορικές παρεμβάσεις για τη διακοπή του καπνίσματος θα μεταφέρει ο Επίκουρος Καθηγητής Health Psychology, University College London, UK, Dr Lion Shahab.

Αξιοσημείωτο είναι ότι θα παρουσιαστούν επιδημιολογικά στοιχεία για το κάπνισμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, από την Ελλάδα και τον κόσμο, αλλά και για την πρόληψη του καπνίσματος στους εφήβους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις «θέσεις» για τη διακοπή του καπνίσματος –από την οργάνωση ενός ιατρείου διακοπής καπνίσματος έως την προσέγγιση υπο-ομάδων ασθενών (π.χ. με καρδιολογικά ή πνευμονολογικά νοσήματα).

Ακόμη αναμένεται να παρουσιαστούν οι προσεγγίσεις της μείωσης του κινδύνου από το κάπνισμα και ο έλεγχος του καπνίσματος, όπου θα ακουστούν διαφορετικές –και αντικρουόμενες- απόψεις και εμπειρίες από διάφορες χώρες. Συγκεκριμένα, κατά τη δεύτερη ημέρα θα ακολουθήσει  συζήτηση για τις πρακτικές διακοπής του καπνίσματος μεταξύ ιατρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατά τις εργασίες θα αναδειχτούν οι πολιτικές δημόσιας υγείας για τη διακοπή του καπνίσματος και ο ρόλος των εναλλακτικών προϊόντων καπνού σε αυτές.

Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με μια συζήτηση για θέματα βιοηθικής: πώς θα μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για τους καπνιστές, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού στους νέους.

Άξια λόγου είναι η συμμετοχή επιστημονικών και ερευνητικών τμημάτων από εταιρείες της διεθνούς καπνοβιομηχανίας (Philip Morris International, British American Tobacco) αλλά και της JUUL, μιας νέας παγκόσμιας ανερχόμενης επιχείρησης καινοτόμων προϊόντων καπνού.

Τέλος,  στις 31 Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος οι διοργανωτές στο τέλος των εργασιών του Summit  θα δημοσιοποιήσουν μια Διακήρυξη για την αξία της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», την οποία θα διαμορφώσουν στο πλαίσιο του συνεδρίου

 

Πηγη:https://virus.com.gr