Σχεδιάζοντας εξελιγμένους βηματοδότες

Καθώς η τεχνολογία των ιατρικών συσκευών γίνεται πιο εξελιγμένη και είναι ικανή να συλλέξει σημαντικά δεδομένα κλινικής σημασίας, ο κίνδυνος εμφάνισης συσκευών εμφυτευμάτων από κάποιον που επιθυμεί να κλέψει δεδομένα ή να προκαλέσει αύξηση βλαβών είναι υπαρκτός.

Αυτή η διαδικασία hacking θα μπορούσε να είναι πολύ σοβαρή αν ένας χάκερ, για παράδειγμα, ήταν σε θέση να σταματήσει έναν βηματοδότη και να σκοτώσει ένα άτομο από απόσταση. Ακόμη και όταν ο στόχος είναι λιγότερο κακόβουλος, η αξία στα ιατρικά δεδομένα αυξάνεται και πολλοί κατασκευαστές ιατρικών συσκευών επιθυμούν να συλλέξουν δεδομένα, προκειμένου να επιδιώξουν βελτιώσεις ή ακόμα και να αναλύσουν και να πουλήσουν. Αυτό κάνει τα δεδομένα εμπορικής αξίας, ικανά και θελκτικά από υποκλοπής.

Πώς μπορούν λοιπόν οι ιατρικές συσκευές να προστατευθούν από τις άδικες επιθέσεις;

Οι τεχνολόγοι του Πανεπιστημίου Purdue εργάζονται για τρόπους βελτίωσης της ασφάλειας στο “Διαδίκτυο του σώματος”. Αυτό γίνεται μέσα από την επινόηση τεχνολογίας για την υποστήριξη της λειτουργίας συσκευών που κλειδώνουν τα σήματα επικοινωνίας μέσα στο ίδιο το ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστήμονα Shreyas Sen : “Συνδέουμε ολοένα και περισσότερες συσκευές στο δίκτυο του ανθρώπινου σώματος, από τα έξυπνα ρολόγια και τους ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης μέχρι τις οθόνες εικονικής πραγματικότητας “. Προσθέτει ότι: “Η πρόκληση δεν ήταν μόνο η διατήρηση αυτής της επικοινωνίας μέσα στο σώμα, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να την παρακολουθήσει, αλλά και να πάρει μεγαλύτερο εύρος ζώνης και λιγότερη κατανάλωση μπαταρίας”.

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr