Τεχνητή νοημοσύνη για τη διάγνωση καρκίνου στον πνεύμονα

Οι ερευνητές του Northwestern University και η Google ελπίζουν οτι η τεχνολογία θα μπορούσε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της εξέτασης του καρκίνου.

Η τεχνητή νοημοσύνη διαγιγνώσκει καλύτερα από τους ειδικούς τον καρκίνο στον πνεύμονα, υποδεικνύει νέα αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές του Northwestern University και η Google ελπίζουν οτι η τεχνολογία θα μπορούσε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της εξέτασης του καρκίνου.

Η ανακάλυψη όγκων σε πιο αρχικό στάδιο θα μπορούσε να κάνει ευκολότερη την αντιμετώπισή τους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τεράστιο ρόλο στο μέλλον της ιατρικής αλλά το λειτουργικό δεν είναι ακόμα έτοιμο για κλινική χρήση.

Η έρευνα εστίασε τον καρκίνο του πνεύμονα.

Χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να διαπιστώσει αν η ανάλυση των απεικονιστικών εξετάσεων θα μπορούσε να βελτιωθεί.

Το πρώτο βήμα ήταν να εκπαιδευτεί το λειτουργικό με 42.290  αξονικές τομογραφίες από 15.000 ασθενείς.

Οι ερευνητές δεν καθοδήγησαν την τεχνητή νοημοσύνη σχετικά με το τι να ερευνήσει αλλά ποιοι ασθενείς εμφάνισαν στη συνέχεια καρκίνο και ποιοι όχι.

Στη συνέχεια δοκιμάστηκε έναντι ομάδας 6 ακτινολόγων που ανέλυσαν απεικονιστικές εξετάσεις.

Ήταν πιο αποτελεσματική από τους ακτινολόγους όταν εξέταζαν μια μόνο αξονική τομογραφία και το ίδιο αποτελεσματική όταν είχαν πολλά εξετάσεις να δουν.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο Nature Medicine, έδειξαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ενισχύσει τη διάγνωση καρκίνου κατά 5% και να μειώσει τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα κατά 11%.

Ο Dr Mozziyar Etemadi, δήλωσε ότι επόμενο βήμα είναι η χρήση της σε ασθενείς με τη μορφή κλινικής δοκιμής.

 

Πηγη:https://www.iatronet.gr