Υποκατάστατα ζάχαρης που βρίσκονται σε τροφές που αγοράζουμε στα σούπερ μάρκετ φάνηκε να σκοτώνουν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια που προκαλούν πνευμονία και σηψαιμία.
Τρια τεχνητά γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως ροφήματα διαίτης, γιαούρτια και επιδόρπια, σταμάτησαν σημαντικά την ανάπτυξη ανθεκτικών σε πολλά φάρμακα παθογόνων.
Τα πρόσθετα δεν απενεργοποιούν μόνο τα βακτήρια που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις αλλά επίσης μειώνουν και την αντίσταση των βακτηρίων σε συχνά χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά- που σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερα.
Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο Molecular Medicine, και θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό για την καταπολέμηση των ανθεκτικών μικροβίων.
Ο Dr. Ronan McCarthy δήλωσε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά είναι παρόντα σε όλες τις τροφές για δίαιτα και χωρίς ζάχαρη.
Ανακάλυψε ότι αυτά θα μπορούσαν να σκοτώνουν πολύ επικίνδυνα βακτήρια και να τα κάνουν πιο εύκολα αντιμετωπίσιμα. Ο Dr. McCarthy του Brunel’s Centre of Inflammation Research and Translational Medicine δήλωσε ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά δημιουργεί επικίνδυνη κατάσταση όταν η εποχή μετα τα αντιβιοτικά γίνει πραγματικότητα
Απειλεί όλες τις πλευρές της περίθαλψης, από αγωγή για τον καρκίνο έως την οδοντιατρική εργασία.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα γλυκαντικά ζαχαρίνη και κυκλαμικό οξύ μειώνουν τα 2 παθογόνα που ο ΠΟΥ δηλώνει ότι για αυτά χρειάζονται επειγόντς νέες αντιβιοτικές αγωγές.
Χρησιμοποιούμενο στο γιαούρτι, σε ροφήματα διαίτης και επιδόρπια, το Ace-K μπορεί να σταματήσει ολοκληρωτικά τα παθογόνα Acinetobacter baumannii και aeruginosa.
Τα 2 είναι πολύ επικίνδυνα για ανθρώπους που είναι πολύ άρρωστοι ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η ομάδα δήλωσε ότι 3 γλυκαντικά θα μπορούσαν να προσφέρουν πιθανές νέες αγωγές για ανθεκτικές λοιμώξεις και πιθανό να αναπτυχθούν ώστε να αντικαταστήσουν τα αντιβιοτικά σε ορισμένες καταστάσεις.
Με αυτή την έρευνα ο Dr. McCarthy δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πιθανό όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο κατά των ανθεκτικών μικροβίων.
Πηγές:
Brunel University, Molecular Medicine
Πηγη: https://www.iatronet.gr/