Φάρμακο ρευματοειδούς αρθρίτιδας αντίδοτο για τον ιό Zika

Σε πειράματα με έγκυα ποντίκια μολυσμένα από τον ιό Zika, οι ερευνητές Johns Hopkins Medicine αναφέρουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία ένα μακροχρόνιο ανοσοκατασταλτικό φάρμακο για να μειώσουν το ποσοστό των νεκρών εμβρύων και των γενετικών ανωμαλιών στους απογόνους των ποντικών.

Η εγκεκριμένη ιατρική της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, anakinra, χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων νόσων σε νεογέννητα και ενήλικες, έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από πιο αποτελεσματικά φάρμακα. Ωστόσο, στα πειράματα ποντικών που έχουν μολυνθεί από το Zika, το φάρμακο φαίνεται να παρεμβαίνει στην φλεγμονή των πλακούντων των εγκύων ζώων, λένε οι ερευνητές. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το φάρμακο μειώνει άμεσα τη φλεγμονή στους εμβρυϊκούς εγκεφάλους.Μια έκθεση σχετικά με τα ευρήματα δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού Journal of Clinical Investigation Insights .

“Μέχρι τώρα, η έρευνα έχει επικεντρωθεί στην εξεύρεση εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων, αλλά η μελέτη δείχνει έντονα ότι η ανοσοαπόκριση του πλακούντα δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί ως στόχος για θεραπεία”, λέει η Irina Burd, MD, Ph.D., associate καθηγήτρια γυναικολογίας και μαιευτικής και διευθύντρια του Ολοκληρωμένου Κέντρου Ερευνών για την εμβρυϊκή ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. “Χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο εγκεκριμένο από τον FDA, το οποίο έχει ήδη αποδειχθεί ασφαλές στα βρέφη, συντομεύει το χρονικό διάστημα που μπορεί να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε γρήγορα τις κλινικές δοκιμές και να πάρουμε ένα πιθανώς αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο εγκεκριμένο και διαθέσιμο για τη μείωση των επιβλαβών επιδράσεων του Zika”.

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 10% των μωρών που γεννιούνται στις ΗΠΑ σε γυναίκες με μόλυνση Zika κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναπτύσσουν ελαττώματα του εγκεφάλου του εμβρύου που κυμαίνονται από την αργή ανάπτυξη του κεφαλιού μέχρι τη μικροκεφαλία, κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πολύ μικρή κεφαλή σε εγκεφαλικές ανωμαλίες. Το Zika μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένα κουνούπια ή απροστάτευτο σεξ από μολυσμένο άτομο και μεταφέρεται από έγκυο στο αγέννητο παιδί. Οι έγκυες γυναίκες με Zika διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr/