Δύο μελέτες κοόρτης παρέχουν σημαντικές πληροφορίες
Η ανάλυση των μεταβολιτών των εντερικών βακτηριδίων σε ένα δείγμα κοπράνων θα μπορούσε να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το εάν η θεραπεία με έναν αναστολέα TNF θα είναι αποτελεσματική σε ασθενείς με νόσο του φλεγμονώδους εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα.
Σε ασθενείς με μικρές πιθανότητες να ανταποκριθούν στη θεραπεία θα μπορούσε αυτό, στην καλύτερη περίπτωση, να γλυτώσει μεγάλο κόπο και πιθανές παρενέργειες. Οι επιστήμονες από το Kiel καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gastrenterology.
Η ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου του Kiel και της Πανεπιστημιακής κλινικής του Schleswig-Holstein στο Kiel έδειξε ότι το εντερικό μικροβίωμα των ασθενών οι οποίοι ανταποκρίνονται στους αναστολείς TNF διαφέρει από τον μεταβολισμό του εντερικού μικροβιώματος των ασθενών στους οποίους οι αναστολείς του TNF είναι αναποτελεσματικοί.
Τα αντισώματα του παράγοντα νέκρωσης όγκων (TNF) αποτελούν εδραιωμένη θεραπεία για την χρόνια εντερική νόσο. Ωστόσο, οι αναστολείς TNF δεν ενεργούν το ίδιο σε όλους τους ασθενείς. Η καλύτερη πρόβλεψη του ποιος ωφελείται και ποιος όχι από τα φάρμακα – που μπορεί να σχετίζονται με σοβαρές λοιμώξεις – θα ήταν για τους πάσχοντες και τους νοσούντες εξίσου χρήσιμη.
Ο πρώτος συγγραφέας Konrad Aden από το Ινστιτούτο Κλινικής Μοριακής Βιολογίας του Christian-Albrechts-University στο Kiel και οι συνεργάτες του εξέτασαν δυο μελέτες κοόρτης από τη Γερμανία. Στην μία συμμετείχαν 12 ασθενείς με εντερική νόσο, 17 με ρευματοπάθεια και 19 υγιείς.
Τα δείγματα κοπράνων ελήφθησαν στην αρχή της έρευνας καθώς και, 2, 6 και 30 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας με αντι-ΤΝF. Η άλλη ομάδα που χρησιμοποιήθηκε για την επικύρωση των αποτελεσμάτων, περιελάμβανε 23 ασθενείς με εντερική νόσο – που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αναστολέα TNF ή Vedolizumab – και 99 υγιείς. Τα δείγματα κοπράνων ελήφθησαν κατά την έναρξη και στις 2, 6 και 14 εβδομάδες.
Η αντι-ΤΝF θεραπεία μετέβαλε την ποικιλομορφία του μικροβιώματος των ασθενών με εντερική νόσο αλλά όχι των ρευματοπαθών . “Παρά τις προσδοκίες, ωστόσο, δεν στάθηκε δυνατόν να συναχθούν συμπεράσματα σχετικά με την ανταπόκριση των ασθενών σε αυτή την αλλαγή”, ανέφερε ο Aden. Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ ασθενών με εντερική νόσο που ανταποκρίθηκαν σε θεραπεία αντι-ΤΝF και εκείνων που δεν ανταποκρίθηκαν στην κλινική ύφεση.
Πιθανός λόγος, σύμφωνα με τον Philip Rosenstiel, δειυθυντή του Ινστιτούτου κλινικής Μοριακή Βιολογίας του πανεπιστημίου Christian-Albrecht, φαίνεται να είναι οι τρέχουσες αναλυτικές μέθοδοι των δεδομένων του μικροβιώματος. ‘Διερωτάται κανείς ποια βακτήρια είναι διαθέσιμα και ποια όχι, τι κάνουν, για παράδειγμα ποιες ουσίες παράγουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγη:https://www.iatronet.gr