Κοιλιοκάκη και συνοδά Αυτοάνοσα νοσήματα

14 Mαΐου 2023, Grand Serai

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,

Θα  είναι τιμή μας να παραβρεθείτε και να στηρίξετε με την παρουσία σας την ημερίδα με θέμα «Κοιλιοκάκη και συνοδά Αυτοάνοσα νοσήματα» στις 14 Μαΐου 2023, στο Ξενοδοχείο GrandSerai, στα Ιωάννινα.

Η διοργάνωση αποτελεί κοινή προσπάθεια του Συλλόγου Δυτικής Ελλάδος Πασχόντων από Κοιλιοκάκη “Η Εστία της Κοιλιοκάκης” και του Ινστιτούτου Εσωτερικής Παθολογίας και Ηπατο-Γαστρεντερολογίας (ΙνΕΠΗΓ) με στόχο την έγκριτη ενημέρωση.

Η κοιλιοκάκη αποτελεί ένα συστηματικό νόσημα με αυτοάνοσο μηχανισμό που ξεκινά από τον εντερικό βλεννογόνο του λεπτού εντέρου μέσω της ευαισθητοποίησής του σε ορισμένα αντιγόνα που περιέχονται στη γλουτένη. Προσβάλλει τόσο παιδιά όσο και ενήλικες. Αν δεν αναγνωριστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες επιπτώσεις και σημαντικές διαταραχές, όπως καθυστέρηση στην ανάπτυξη ή αναιμία. Αντίθετα αν η διάγνωση γίνει σε πρώιμα στάδια μπορούν έγκαιρα να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα και να αποφευχθούν οι επιπλοκές και τα χρόνια προβλήματα. Η δίαιτα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας και αυτό προϋποθέτει τη συμβουλή από ειδικό επιστήμονα, αλλά και την ορθή ενημέρωση των ασθενών και των συγγενών τους.

Μερικές φορές, η κοιλιοκάκη μπορεί να συνυπάρχει με άλλα συχνά αυτοάνοσα νοσήματα, οπότε η συνεργασία και η παρακολούθηση και από άλλες ιατρικές ειδικότητες έχει καθοριστικό ρόλο. Ακόμη, ο ασθενής πρέπει να υποστηρίζεται από το γιατρό και τους συγγενείς του σε όλες τις παραμέτρους της υγείας του: τη σωματική, τη ψυχική, την κοινωνική.

Σκοπός της εκδήλωσής αυτής είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των ιατρών και των πολιτών για την κοιλιοκάκη και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Η παρουσίαση των δεδομένων θα γίνει με τρόπο απλό και κατανοητό από έμπειρους επιστήμονες και θα ακολουθήσει ελεύθερη και εποικοδομητική συζήτηση και ανάλυση πτυχών που απασχολούν τους ασθενείς. Περιμένουμε με ιδιαίτερη χαρά να σας καλωσορίσουμε στην επιστημονική αυτή εκδήλωση και προσβλέπουμε στην ενεργό συμμετοχή σας.

Με εκτίμηση εκ μέρους των διοργανωτών

Χριστίνα Καλαμπόκη
Πρόεδρος του Συλλόγου Δυτικής Ελλάδος Πασχόντων Από Κοιλιοκάκη
«Η Εστία της Κοιλιοκάκη»
Δημήτριος Χριστοδούλου
Καθηγητής Γαστρεντερολογίας Πρόεδρος Ινστιτούτου Εσωτερικής Παθολογίας και Γαστρεντερολογίας
Ημερομηνίες Διεξαγωγής
14 Μαΐου 2023
Συμμετοχή
Φυσική Παρουσία
Τοποθεσία
Ξενοδοχείο Grand Serai, Ιωάννινα
Θεματολογία
  • Κοιλιοκάκη στα παιδιά
  • Κοιλιοκάκη στους ενήλικες
  • Σακχαρώδης Διαβήτης και θυρεοειδοπάθειες σε ασθενείς με κοιλιοκάκη
  • Μικροβίωμα, διαταραχές του εντέρου και κοιλιοκάκη
  • Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος Crohn)
  • Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα
  • Διατροφή και κοιλιοκάκη
ΕΓΓΡΑΦΗ