Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών για τη χάραξη εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο

Τα κύρια στοιχεία της πολιτικής του υπουργείου Υγείας για τον καρκίνο παρουσίασε στο 4ο Συνέδριο «Cancer & personalized Medicine-Τhe Next Frontier in Cancer Care», το οποίο διοργανώνει το Health Daily και η Boussias Communications, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής πολιτικής του Υπουργείου όσον αφορά στον καρκίνο, είναι η προσπάθεια να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, φαρμακευτικές ή άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Το δεύτερο σημείο είναι η γρήγορη ενσωμάτωση της καινοτομίας στο θεραπευτικό οπλοστάσιο ενάντια στον καρκίνο. Ο γενικός γραμματέας συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Υγείας, από κοινού με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, δημιουργούν δίκτυο μονάδων ιατρικής ακριβείας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA), αλλά και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις, δεν θα μπορούσε να υπάρχει σοβαρή και συνεκτική στρατηγική για τον καρκίνο, τόνισε. Η λειτουργία των μονάδων ιατρικής ακριβείας θα οδηγήσει στην ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων των ερευνών στο νέο πλαίσιο για τις εξατομικευμένες θεραπείες του καρκίνου. Η συγκρότηση και λειτουργία των μονάδων αυτών θα συμβάλει επίσης στη διάδοση της χρήσης των νέων βιοδεικτών.

Οι βιοδείκτες που τεκμηριωμένα αποτελούν δείκτη για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά τη θεραπεία, θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος. Επίσης, μέσα στον Οκτώβριο θα έρθει στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, το οποίο θα εισηγηθεί τη χάραξη εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο.

Τέλος, ο κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι η πολιτική του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τον καρκίνο θα είναι ανοικτή στις εξελίξεις και με ενεργό συμβολή σε αυτές, μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, όπως και την καινοτόμο θεραπευτική παρέμβαση.

Πηγή: Newsbomb.gr

https://www.onmed.gr