Έρχονται αγωγές από γιατρούς του ΠΕΔΥ

Σε νέες δικαστικές περιπέτειες μπαίνει η Αριστοτέλους λόγω της εμμονής της να εκδιώξει από το ΠΕΔΥ εκατοντάδες γιατρούς, οι οποίοι υπηρετούν είτε με ασφαλιστικά μέτρα είτε με προσωρινές εντολές. 

Σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει κατά τις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση περί δεύτερης ευκαιρίας στους απολυμένους από το σύστημα γιατρούς (νόμος Γεωργιάδη), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να δείξει την «πόρτα της εξόδου» σε όσους επιμένουν στη διατήρηση του ιδιωτικού τους ιατρείου.

Πρόκειται για αρκετές εκατοντάδες γιατρούς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι υπηρετούσαν παλαιότερα στο ΙΚΑ και σήμερα σε δομές του ΠΕΔΥ κι ως εκ τούτου έχουν σωρευμένη εμπειρία (κάτι το οποίο λείπει από τους νέους σε φυσική ηλικία και επαγγελματική πείρα γιατρούς που στελεχώνουν σήμερα τις ΤοΜΥ). Οι γιατροί αυτοί καλούνται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να αποφασίσουν μεταξύ «λουκέτου» στο ιατρείο τους και παραμονής στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση παραβιάζει τις δικαστικές αποφάσεις που κατοχυρώνουν προσωρινή παραμονή τους στο σύστημα. «9 στους 10 γιατρούς που προσέφυγαν, δικαιώθηκαν και σήμερα εργάζονται στις δομές του ΠΕΔΥ μέχρι τελεσιδικίας» λέει στο Virus ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, Παναγιώτης Ψυχάρης. Όπως εξηγεί, η διαδικασία των εφέσεων απαιτεί 2-3 χρόνια. Στο διάστημα αυτό οι συνάδελφοι δεν μπορούν να απομακρυνθούν, σημειώνει.

Το ζήτημα βεβαίως δεν είναι μόνο νομικό αλλά και ηθικό για την Ομοσπονδία, λόγω της αρχικής στάσης της κυβέρνησης στο θέμα. Γι’ αυτό το λόγο δεν παραιτήθηκε ποτέ από τη διεκδίκηση του θέματος, το οποίο κι έθιγε με κάθε ευκαιρία. Όλες όμως οι προσπάθειες να βρεθεί μια λύση έπεσαν στο «κενό» και με δεδομένο ότι ο χρόνος πλέον «μετρά αντίστροφα», η ΠΟΣΕΥΠ αποφάσισε να περάσει στην «αντεπίθεση».

Με ανακοίνωσή της, λοιπόν, καλεί όσα μέλη της ενδιαφέρονται για τη διατήρηση των ιατρείων τους από το νέο έτος, να συμμετάσχουν σε ασφαλιστικά μέτρα. «Οι αγωγές είναι ατομικές και μετά θα ομαδοποιηθούν» διευκρινίζει ο κος Ψυχάρης.

Σημειώνεται ότι οι αγωγές θα κατατεθούν στην έδρα της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

 

Πηγη:https://virus.com.gr