Αλτσχάιμερ φάρμακα: Νέα ελπιδοφόρα προσέγγιση για τη νόσο

Αλτσχάιμερ φάρμακα: Έρευνα που εξέτασε μια πιθανή νέα θεραπευτική προσέγγιση για τη νόσο δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Neuroinflammation. Το άρθρο του Sanders-Brown Center on Aging του Πανεπιστημίου του Κεντάκι (SBCoA) έχει τίτλο “Η ενεργοποίηση του θεραπευτικού Trem2 βελτιώνει την εναπόθεση αμυλοειδούς-βήτα και βελτιώνει τη γνώση στο μοντέλο απόθεσης αμυλοειδούς 5XFAD”. Η εργασία εξέτασε τη στόχευση της φλεγμονής χρησιμοποιώντας ένα αντίσωμα. Η νόσος του Αλτσχάιμερ και οι σχετικές άνοιες δεν έχουν θεραπεία τροποποίησης της νόσου αυτή τη στιγμή και αντιπροσωπεύουν μια επικείμενη κρίση στη δημόσια υγεία δεδομένου του συνεχώς αυξανόμενου γηράσκοντος πληθυσμού.

Η εργασία εξηγεί ότι οι τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ επικεντρώνονται στα κύρια παθολογικά χαρακτηριστικά της νόσου που είναι αμυλοειδείς πλάκες και νευροϊνιδιακά συμπλέγματα. Είναι οι προϋποθέσεις για τη διάγνωση της νόσου του Alzheimer. Ωστόσο, οι συγγραφείς λένε ότι υπήρξε μια έκρηξη γενετικών δεδομένων που υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος σποραδικής νόσου του Αλτσχάιμερ οφείλεται σε διάφορους άλλους παράγοντες, όπως η νευροφλεγμονή, ο κύκλος και η αποθήκευση της μεμβράνης και ο μεταβολισμός των λιπιδίων .

Σε αυτή τη μελέτη οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην ενεργοποίηση του υποδοχέα που εκφράζεται στο μυελοειδές κύτταρο-2 (TREM2). “Το TREM2 ταυτοποιήθηκε πριν από αρκετά χρόνια ως ένα γονίδιο που, όταν υπάρχει μετάλλαξη, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ. Το πεδίο πιστεύει ότι αυτή η μετάλλαξη μειώνει τη λειτουργία του υποδοχέα, οπότε υποθέσαμε ότι η στόχευση του TREM2 για αύξηση της λειτουργίας του μπορεί να είναι έγκυρη θεραπεία για το Αλτσχάιμερ », εξήγησε η Donna Wilcock, αναπληρωτής διευθυντής της SBCoA.

Μέσα από τις ομάδες εργασίας διαπίστωσαν ότι η θεραπευτική στόχευση του TREM2 χρησιμοποιώντας ένα TREM2-ενεργοποιητικό αντίσωμα οδηγεί στην ενεργοποίηση της μικρογλοίας, την πρόσληψη μικρογλοίας σε αμυλοειδές πλάκες , τη μειωμένη εναπόθεση αμυλοειδούς και τελικά τη βελτίωση της γνώσης. “Το μεγάλο takeaway είναι ότι αυτή είναι η πρώτη προσέγγιση που στοχεύει στο TREM2 για την προώθηση της μικρογλοίας για την απομάκρυνση των αμυλοειδών αποθέσεων στον εγκέφαλο που πιστεύεται ότι είναι η αιτία του Αλτσχάιμερ”, δήλωσε ο Wilcock.

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία Alector ανέπτυξε το αντίσωμα για αυτήν τη μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια. Λόγω της επιτυχίας της μελέτης, το SBCoA πρόκειται να αποτελέσει χώρο για μια επερχόμενη κλινική δοκιμή χρησιμοποιώντας αυτήν τη νέα προσέγγιση.

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/