Γιατροί Κέντρων Υγείας: Έρχεται ταλαιπωρία για τους ασθενείς με το νέο σύστημα παραπομπών! Το κακό παράδειγμα της Βρετανίας

Την κακή εικόνα εξυπηρέτησης που υπάρχει στη Βρετανία όπου για να επισκεφθεί κανείς ειδικό γιατρό πρέπει να περάσει πρώτα από οικογενειακό γιατρό και να περιμένει καιρό για να εξετασθεί από ειδικό, μεταφέρουν οι Γιατροί των Κέντρων Υγείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ).

Τα μέλη της Ομοσπονδίας αντιτίθενται όπως άλλωστε οι περισσότεροι γιατροί στο νέο σύστημαπαραπομπών (gatekeeping) οι οποίοι διαμαρτύρονται και για την υποχρεωτική μετατροπή τους σε οικογενειακούς γιατρούς γι αυτό και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Πάντως σημειώνουν ότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού πρέπει να εφαρμοσθεί αλλά με άλλους όρους.

Όπως περιγράφουν σχετικά με το σύστημα των παραπομπών που αποτελεί όπως λένε μνημονιακή δέσμευση:

«Πρόκειται για μια από τις πολλές γνωστές μνημονιακές πολιτικές ξένων, υποτίθεται ειδικών τεχνοκρατών, όπως όλες εκείνες που ήδη αποκαλύφθηκαν.

Να σημειωθεί ότι:

• Ήδη αναγνωρίζεται διεθνώς η αποτυχία και η επικινδυνότητα του συστήματος αυτού στη Μ. Βρετανία, όπου διερευνώνται τροποποιήσεις.

• Δεν υπάρχει στην Ελλάδα υποδομή, δηλαδή επαρκής αριθμός Γενικών Ιατρών, σε αντίθεση με το μεγάλο αριθμό Ειδικών Ιατρών, που διαθέτουμε.

• Δημιουργείται μια καινούρια αέναη γραφειοκρατική ταλαιπωρία για τον ασθενή πολίτη.
Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτού του μνημονιακού μέτρου είναι ο Οικογενειακός Ιατρός (ΟΙ).

Φυσικά ο Οικογενειακός Ιατρός θα έπρεπε ήδη να υπάρχει και να λειτουργεί, αλλά χωρίς την εφαρμογή του μνημονιακού gatekeeping, που εν προκειμένω είναι το ζητούμενο».

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr