Η επιδημία του νέου κοροναϊού έχει φέρει στο φως της επικαιρότητας μια άλλη κρίση που πλήττει το σύστημα υγείας της Κίνας. Πρόκειται για μια σημαντική έλλειψη γιατρών.
Η αύξηση της ζήτησης για υγειονομική φροντίδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ την επάρκεια γιατρών. Μεταξύ του 2005 και του 2018, ο αριθμός των γιατρών με άδεια άσκησης επαγγέλματος σχεδόν διπλασιάστηκε, αλλά ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών σχεδόν τετραπλασιάστηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος, λένε οι γιατροί και οι ιατρικοί σύμβουλοι.
“Υπάρχουν λιγότεροι γιατροί για να βλέπουν περισσότερους ασθενείς και οι ασθενείς είναι σε απόγνωση γιατί δεν τους αναλογεί αρκετός χρόνος με τους γιατρούς και αυτό το χρεώνουν σε εκείνους. Και αυτοί οι γιατροί επιστρέφουν στα σπίτια τους και λένε στα παιδιά τους να μην γίνουν ποτέ γιατροί”, λέει χαρακτηριστικά ο Σκοτ Ρέιν, ιδρυτικό μέλος και διευθυντής της Κινεζικής Ένωσης Συμβούλων Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, μιας ένωσης συμβούλων που εδρεύει στη Σανγκάη και παρέχει συμβουλές σε διοικητικές ενώσεις νοσοκομείων, σε επενδυτές και σε ιατρικές ενώσεις.
Οι κινέζοι γιατροί αντιμετωπίζουν ασυνήθιστους κινδύνους. Οι λεκτικές και σωματικές επιθέσεις είναι συχνές. Σχεδόν τα δύο τρίτα των κινέζων γιατρών έχουν εμπλακεί σε διενέξεις, σύμφωνα με την Κινεζική Ένωση Γιατρών.
Τον Δεκέμβριο, ένας άνδρας σκότωσε έναν γιατρό μέσα σε ένα νοσοκομείο του Πεκίνου έπειτα από μια διένεξη που είχαν σχετικά με την περίθαλψη της μητέρας του.
“Κάθε γιατρός έχει βιώσει κάποιο είδος κακοποίησης”, λέει ο Χε Τζίγιε, ένας χειρουργός-ορθοπαιδικός στη Σανγκάη.
Παρότι η Κίνα έχει δημόσια και ιδιωτική ιατρική φροντίδα, οι περισσότεροι κορυφαίοι γιατροί βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία, τα οποία και συγκεντρώνουν τους περισσότερους ασθενείς.
Η Τζέιν Σιάο, μια παιδίατρος στην Σιαμέν της νοτιοανατολικής Κίνας, δήλωσε ότι ένας γιατρός πιθανόν να εξετάσει περισσότερα από 100 παιδιά μέσα σε ένα πρωινό στο νοσοκομείο όπου εργάζεται.
Η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να μετριάσει την πίεση που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία προωθώντας τα κοινοτικά νοσοκομεία και επιτρέποντας στους γιατρούς του δημοσίου να μπορούν να εργάζονται και σε ιδιωτικές κλινικές. Αλλά κάποια δημόσια νοσοκομεία απειλούν να απολύσουν εκείνους που εργάζονται και αλλού, όπως καταγγέλλει ένας γιατρός.
Οι αμοιβές είναι ένα άλλο ζήτημα. Μόνο το 8,1% των εργαζόμενων σε νοσοκομεία είναι ευχαριστημένο με τον μισθό του, σύμφωνα με μια έρευνα του 2018 που διενήργησε η DXY, μια κινεζική διαδικτυακή πλατφόρμα με πληροφορίες για θέματα υγειονομικής περίθαλψης.
Πολλοί φοιτητές Ιατρικής δεν ασκούν το επάγγελμα του γιατρού στη συνέχεια, εξηγούν γιατροί. Οι καλύτεροι μισθοί και εργασιακές συνθήκες σε φαρμακευτικές εταιρείες, μεταξύ άλλων επαγγελμάτων, προσελκύουν φοιτητές της Ιατρικής και επαγγελματίες, προσθέτουν.
Ο θάνατος στις 7 Φεβρουαρίου του Λι Ουενλιάνγκ, ενός οφθαλμιάτρου, ο οποίος ήταν από τους πρώτους γιατρούς που μίλησε για τον κίνδυνο από τον κοροναϊό, και ο θάνατος του διευθυντή ενός νοσοκομείου της Ουχάν αυτή την εβδομάδα, υπογραμμίζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν εκείνοι που περιθάλπουν πάσχοντες από τον ιό.
Περισσότερα από 1.700 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχουν μολυνθεί και έξι έχουν πεθάνει, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Ιατρική Επιτροπή.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κινεζικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν τις εξουθενωτικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στη μάχη τους κατά της επιδημίας. Αλλά, κάποιοι γιατροί είπαν στο Reuters ότι αμφιβάλλουν αν η κρίση θα οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη βελτίωση της φήμης τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ