Κορονοϊός: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna στις μη ανθρώπινες δοκιμές

Επαρκή ανοσολογική απόκριση σε μαϊμούδες παρατηρήθηκε στις δοκιμές του υποψήφιου εμβολίου της Moderna κατά του νέου κορονοϊού.

Χθες (29/7) η Moderna δημοσίευσε στο Περιοδικό New Enagland Journal of Medicine τα δεδομένα από μελέτες σε μη ανθρώπινα πρωτεύοντα για του εμβόλιο MRNA-1273 που αναπτύσσει κατά του COVID-19.

24 αρσενικά και θηλυκά μακάκος (είδος μαϊμούδων) είχαν χωριστεί σε ομάδες των τριών. Σε κάθε ομάδα, ένας εμβολιάστηκε την εβδομάδα 0 και την εβδομάδα 4 με τις δόσεις των 10 ή 100 μικρογραμμαρίων του εμβολίου. Τα μη εμβολιασμένα ζώα έλαβαν εικονικό φάρμακο. Σε οκτώ εβδομάδες, τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, όλα τα ζώα έλαβαν στον οργανισμό τους τον sars-CoV-2, το νέο κορονοϊό, δηλαδή, που προκαλεί COVID-19. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τα ζώα για να δουν αν το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό.

Η ουσία είναι ότι το εμβόλιο προστάτευε από τη μόλυνση στη μύτη και τους πνεύμονες και προλάμβανε πνευμονική νόσο σε όλους τους πιθήκους. Και οι δύο δόσεις προστατεύουν από τον ιό που αναπαράγεται στους πνεύμονες και τη φλεγμονή των πνευμόνων. Η μεγαλύτερη δόση προστάτευε από την ιογενή αναπαραγωγή στη μύτη.

«Αυτή η σημαντική προκλινική μελέτη δείχνει ότι το εμβόλιο mRNA-1273 προστατεύει από μια υψηλή δόση SARS-CoV-2 σε μη ανθρώπινα πρωτεύοντα και προλαμβάνει την πνευμονική νόσο σε όλα τα ζώα, υποστηρίζοντας περαιτέρω την κλινική πρόοδο του mRNA-1273», δήλωσε ο Stephen Hoge, πρόεδρος της Moderna.

Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη επίδειξη του ελέγχου της ιογενούς αναπαραγωγής μέσα σε δύο ημέρες από την πρόκληση τόσο στη μύτη και τους πνεύμονες σε μη ανθρώπινα πρωτεύοντα με ένα εμβόλιο κατά covid-19. Δεδομένης της ομοιότητας μεταξύ της προστατευτικής ανοσολογικής απόκρισης που παράγεται από το mRNA-1273 σε αυτή τη μελέτη και της ανοσολογικής απόκρισης που παρατηρήθηκε στον άνθρωπο στα πρόσφατα δημοσιευμένα κλινικά δεδομένα Φάσης Ι για το εμβόλιο, παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι το mRNA-1273 θα είναι σε θέση να αποτρέψει τη νόσο COVID-19 και μπορεί επίσης να επιβραδύνει την εξάπλωση του SARS-CoV-2 μειώνοντας τη διάρκεια της εξασθένησης” πρόσθεσε ο ίδιος

Τα υπόλοιπα εμβόλια

Τη Δευτέρα, η Moderna Ανακοίνωσε τόσο την έναρξη της φάσης ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου σε 30.000 εθελοντές  όσο και το ότι είχε μια διευρυμένη σύμβαση με τη Βιοϊατρική Advanced Research and Development Authority (BARDA) για επιπλέον 472 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό προστέθηκε σε προηγούμενη επιχορήγηση 483 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα κεφάλαια επρόκειτο να επεκτείνουν τη δοκιμή φάσης ΙΙΙ.

Επί του παρόντος, εννέα ομάδες έχουν ένα εμβόλιο COVID-19 σε κλινικές δοκιμές: Η Moderna, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την AstraZeneca, η Pfizer και η BioNTech, η Sinovac, η Sinopharm, η CanSino, η Zhifei, η και η Inovio με τη Novovax. Αυτές που βρίσκονται πιο κοντά στην παρασκευή του εμβολίου, δηλαδή στη Φάση ΙΙΙ, είναι οι Sinovac, Sinopharm, Oxford/AstraZeneca, Moderna και Pfizer/BioNTech. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τις 27 Ιουλίου, 25 εμβόλια ήταν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους με 141 σε εξέλιξη.

 

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/