Πρόθυμος ο Τραμπ να συνεργαστεί με την Κίνα για το εμβόλιο του κορονοϊού

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την προθυμία του την Τρίτη (21/7) να συνεργαστεί με την Κίνα ή άλλες χώρες για να φέρει ένα επιτυχές εμβόλιο κορονoϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.

 

«Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε θα μας φέρει ένα καλό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε αν η διοίκηση του θα συνεργαστεί με την Κίνα για ένα εμβόλιο για τους Αμερικανούς, ασχετα με το αν η Κίνα θα το αναπτύξει πρώτη ή όχι.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ήρθε μια μέρα αφότου οι ερευνητές δήλωσαν ότι ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύσσεται από την CanSino Biologics Inc της Κίνας (6185.HK) και την στρατιωτική ερευνητική μονάδα της Κίνας φάνηκε να είναι ασφαλές και προκάλεσε ανοσοαποκρίσεις στα περισσότερα άτομα σε μια μελετημένη μελέτη μεσαίου σταδίου.

Αυτές οι δηλώσεις προκαλούν εντύπωση δεδομένοι ότι ο Τραμπ από την έναρξη της πανδημίας έχει κατηγορήσει την Κίνα ως υπεύθυνη για τη δημιουργία του ιού, η οποία προήλθε από την κινεζική πόλη Γουχάν και εξαπλώθηκε σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, στερώντας τη ζωή σε περισσότερους από 140.000 Αμερικανούς και αυξάνοντας την ανάγκη για ένα γρήγορο και βιώσιμο εμβόλιο.

«Νομίζω ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Είμαστε ήδη σε δοκιμές. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν δυνατό. Νομίζω ότι θα δείτε κάτι στο επόμενο αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα – ίσως πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – που έχει να κάνει με θεραπείες και εμβόλια που θα είναι πολύ καλό» προέβλεψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το εμβόλιο της CanSino Biologics

Όσον αφορά το υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που βρίσκεται υπό ανάπτυξη από την CanSinoBiologics Inc και τη στρατιωτική ερευνητική μονάδα της Κίνας, έδειξε επίσης ότι φαίνεται να είναι ασφαλές και προκάλεσε ανοσοαπόκριση στους περισσότερους από τους 508 υγιείς εθελοντές που έλαβαν μία δόση του εμβολίου, ανέφεραν ερευνητές. Περίπου το 77% των εθελοντών της μελέτης εμφάνισαν παρενέργειες όπως πυρετό ή πόνο στο σημείο της ένεσης, αλλά καμία δεν θεωρήθηκε σοβαρή.

Τόσο τα εμβόλια της AstraZeneca όσο και της CanSino χρησιμοποιούν έναν αβλαβή κρύο ιό γνωστό ως αδενοϊό για τη μεταφορά γενετικού υλικού από τον νέο κορονοϊό στο σώμα. Μελέτες και για τα δύο εμβόλια δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet.

«Συνολικά, τα αποτελέσματα και των δύο δοκιμών είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια και πολλά υποσχόμενα», έγραψαν ο Naor Bar-Zeev και ο William Moss, δύο εμπειρογνώμονες εμβολίων από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg στο The Lancet.

Το πρόβλημα για το υποψήφιο εμβόλιο της CanSino είναι ότι έδειξε και πάλι σημάδια ότι άτομα που είχαν προηγουμένως εκτεθεί στον συγκεκριμένο αδενοϊό στο εμβόλιο είχαν μειωμένη ανοσοαπόκριση. Οι συγγραφείς της μελέτης χαρακτήρισαν ότι αυτό είναι «το μεγαλύτερο εμπόδιο» που καλείται να ξεπεράσει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

 

 

ΠΗΓΗ: Reuters

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/