5 θάνατοι την ημέρα από ανθεκτικές λοιμώξεις

Πρωταθλήτρια παραμένει η Ελλάδα στις λοιμώξεις, που προκαλούνται από ανθεκτικά μικρόβια, σύμφωνα με νέα πανευρωπαϊκή έρευνα. Περισσότεροι από 1.600 Έλληνες χάνουν τη ζωή τους από ανθεκτικές λοιμώξεις, δηλαδή, έχουμε 5 θανάτους την ημέρα!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων του European Centre for Disease Prevention and Control και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στις 5-11-2018 στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Από ελληνικής πλευράς υπήρξε συνεργασία με τον καθηγητή Παθολογίας Γ. Λ. Δαΐκο, τον καθηγητή παθολογίας κ. Α. Γκίκα και τον επ. Καθηγητή Παθολογίας κ. Σ. Τσιόδρα.

Είναι η πρώτη του είδους της μελέτη, που επιχειρεί να εκτιμήσει τις συνέπειες και το βάρος από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, δηλαδή, τα κρούσματα, τους θανάτους και τα προσαρμοσμένα στην ανικανότητα έτη ζωής (DALYs) σε κάθε χώρα. Προς την κατεύθυνση αυτή, αντλήθηκαν δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτήρησης Αντιμικροβιακής Αντίστασης (EARS-Net) του έτους 2015.

Από τα δεδομένα αυτά λοιπόν εντοπίστηκαν συνολικά:

  • 689 μολύνσεις με ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, εκ των οποίων 63,5% συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη.
  • Αυτές οι λοιμώξεις αντιστοιχούσαν σε εκτιμώμενες 33.110 θανάτους και 874.541 DALYs.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης των 170 DALYs ανά 100.000 κατοίκους είναι παρόμοια με τη συνδυασμένη επιβάρυνση τριών κύριων μολυσματικών ασθενειών (γρίπη, φυματίωση και HIV), η οποία ήταν 183 DALYs ανά 100.000 πληθυσμού!

Η Ιταλία και η Ελλάδα είχαν σημαντικά υψηλότερο εκτιμώμενο φορτίο βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά από άλλες χώρες της ΕΕ, με βακτήρια ανθεκτικά σε καρβαπενέμη ή ανθεκτικά στην κολιστίνη, προκαλώντας μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα από ότι στην Ιταλία.

Πέραν της σημαντικής επιβάρυνσης λόγω μολύνσεων με βακτήρια ανθεκτικά σε καρβαπενέμη ή ανθεκτικά στην κολιστίνη, η Πορτογαλία και η Μάλτα είχαν σημαντική επιβάρυνση λόγω λοιμώξεων από MRSA. Στην Ιρλανδία, το ανθεκτικό στην βανκομυκίνη E faecalis και το E faecium προκάλεσαν μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού βάρους από ότι σε άλλες χώρες. Στην Ισπανία και τη Σλοβενία, υψηλότερο ποσοστό της επιβάρυνσης οφείλεται σε λοιμώξεις από S pneumoniae ανθεκτικές σε αντιβιοτικά από ό, τι σε άλλες χώρες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι «συνολικά παρατηρείται αύξηση του φαινομένου το 2015, σε σύγκριση με το 2007. Οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι τα βρέφη και τα τα άτομα άνω των 64 ετών. Οι στρατηγικές για την πρόληψη και τον έλεγχο βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά απαιτούν συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, η μελέτη μας έδειξε ότι το πρόβλημα ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών, υπογραμμίζοντας έτσι την ανάγκη στρατηγικών πρόληψης και ελέγχου προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας στην ΕΕ».

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι «η μελέτη μας έδειξε επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης από τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια στην ΕΕ συνδέονταν με την υγειονομική περίθαλψη, υπογραμμίζοντας έτσι την ανάγκη να αντιμετωπιστεί επειγόντως η αντιμικροβιακή αντοχή ως θέμα ασφάλειας των ασθενών και την ανάγκη εναλλακτικών θεραπευτικών επιλογών για ασθενείς με τέτοιες λοιμώξεις που έχουν συν-νοσηρότητα ή είναι άλλως ευάλωτες (π.χ. λόγω του κακού ανοσοποιητικού συστήματος ή της ηλικίας τους)».

 

Πηγη:https://virus.com.gr