COVID-19: Η πρώιμη χορήγηση πλάσματος βελτιώνει την επιβίωση και την αποσωλήνωση

Τα πρώτα στοιχεία από τα ευρήματα μελέτης του ΕΚΠΑ για την χορήγηση πλάσματος με υψηλούς τίτλους αντισωμάτων από αναρρώσαντες ασθενείς, δημοσιεύθηκαν στο διεθνές περιοδικό Microorganisms.

Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, η πρώιμη χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς εξασφαλίζει τη βελτίωση της επιβίωσης και την αυξημένη πιθανότητα αποσωλήνωσης σε ασθενείς με COVID-19.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο 2021 με την συμμετοχή 100 ασθενών που αποτελούσαν και τον στόχο της μελέτης και τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο περιοδικό αφορούν στα αποτελέσματα από τους πρώτους 60 ασθενείς. Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Βασιλική Παππά, Ευάγγελος Τέρπος, Μαριάννα Πολίτου και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης. Διαβάστε αναλυτικά την δημοσίευση εδώ: microorganisms-09-00806

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη άρχισε στην χώρα μας σε πέντε νοσοκομείων της Αθήνας ακριβώς  έναν χρόνο πριν υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και με κύριο Ερευνητή τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο.

Επιδίωξη ήταν να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του πλάσματος ιαθέντων από SARS-CoV-2 στη θεραπεία των ασθενών με σοβαρή μορφή της COVID-19.

Η μελέτη

Με πλασμαφαίρεση εξασφαλίστηκε πλάσμα όγκου  600ml  από κάθε δότη, οι οποίοι είχαν αναρρώσει πλήρως από τον SARS-CoV-2 και είχαν αναπτύξει αντισώματα.

«Το πλάσμα χορηγήθηκε σε ασθενείς με COVID-19 που είχαν πνευμονική συμμετοχή και απαιτούσε τη νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο για χορήγηση οξυγόνου, σε μεσοδιάστημα όχι μεγαλύτερο των 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στον πληθυσμό ανήκαν και διασωληνωμένοι ασθενείς, αλλά για χρόνο όχι μεγαλύτερο των 72 ωρών από τη διασωλήνωση.

Αναλυτικά, στους ασθενείς χορηγήθηκαν τρεις δόσεις πλάσματος όγκου 200-233 ml με μεσοδιαστήματα μίας ημέρας, μεταξύ των εγχύσεων καθώς και η ενδεικνυόμενη υποστηρικτική αγωγή.

Σε διάστημα 28,5 ημερών, οι 56 από τους 60 ασθενείς (93%) που έλαβαν πλάσμα ιαθέντων από COVID-19, ανέρρωσαν πλήρως και εξήλθαν από το νοσοκομείο, ενώ μόνο τρεις από τους 60 απεβίωσαν και ένας παραμένει στη ζωή σε ΜΕΘ.

Πορίσματα

Σε όλους τους ασθενείς που έλαβαν πλάσμα, διαπιστώθηκε:

  • σημαντική βελτίωση της κλινικής τους κατάστασης καθώς και των εργαστηριακών δεικτών που σχετίζονται με την βαρύτητα της ασθένειας.
  • την επόμενη ημέρα από την χορήγηση πλάσματος, υπήρξε σημαντική αύξηση του τίτλου αντισωμάτων που συσχετίσθηκε με την εξωγενή χορήγηση αντισωμάτων από το πλάσμα ιαθέντων.
  • Σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν πλάσμα, με την ομάδα των ασθενών που ελάμβαναν την ίδια υποστηρικτική αγωγή χωρίς πλάσμα,
  • Η θνητότητα των ασθενών που έλαβαν πλάσμα ήταν σημαντικά μικρότερη: 3,4% σε σύγκριση με 13,6% στην ομάδα ελέγχου.
  • Οι ασθενείς που έλαβαν πλάσμα ιαθέντων είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σημαντικά καλύτερη επιβίωση και σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να  αποσωληνωθούν.
  • Οι υψηλοί τίτλοι αντισωμάτων στο πλάσμα που χορηγήθηκε, συσχετίσθηκαν με σημαντικά καλύτερη επιβίωση των ασθενών, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της πρόσφατης οδηγίας του FDA.
  • Η χορήγηση πλάσματος ήταν ασφαλής και μόνο ένας από τους 60 ασθενείς, παρουσίασε ανεπιθύμητη ενέργεια με δύσπνοια και μείωση του οξυγόνου που δεν μπορούσε με ασφάλεια να αποδοθεί στο πλάσμα. Το ανεπιθύμητο αυτό συμβάν υποχώρησε πλήρως με την κατάλληλη συντηρητική αγωγή.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/