Η 2η ΥΠΕ ενεργοποιεί νέα πρόσκληση γιατρών του ΕΣΥ για ενίσχυση νησιωτικών μονάδων υγείας, προσφέροντας ειδική αποζημίωση 2.100 ευρώ, κάλυψη εξόδων και πρόσθετο πλέγμα κινήτρων για τις πιο δύσκολες περιοχές του Αιγαίου.
Η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου ανοίγει νέο κύκλο κινητοποίησης για την ενίσχυση των νησιωτικών μονάδων υγείας, καλώντας γιατρούς του ΕΣΥ από όλη τη χώρα να μετακινηθούν σε δομές του Αιγαίου με ειδική αποζημίωση 2.100 ευρώ, πλήρη κάλυψη μετακίνησης και διαμονής. Παράλληλα, «τρέχει» και ξεχωριστή οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ τον μήνα για γιατρούς που υπηρετούν σε μικρά νησιά κάτω των 4.000 κατοίκων.
Η απόφαση να ανοίξει εκ νέου η διαδικασία ενίσχυσης των νησιωτικών δομών υγείας δεν ήρθε τυχαία. Η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου ανάρτησε ανακοίνωση με τίτλο «Νέα ισχυρά κίνητρα για ιατρούς – Ενίσχυση των νησιωτικών δομών υγείας», σηματοδοτώντας μια νέα προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα διαχρονικά κενά σε Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και άλλες μονάδες των νησιών. Η παρέμβαση στηρίζεται στο άρθρο 63 του ν. 5129/2024, που έχει ήδη ενεργοποιηθεί για τις μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού στις δομές της 2ης ΥΠΕ.
Πίσω από την επίσημη πρόσκληση βρίσκεται ένα χρόνιο και απολύτως συγκεκριμένο πρόβλημα: η υγειονομική κάλυψη των μικρών και απομακρυσμένων νησιών εξακολουθεί να εξαρτάται από προσωρινές μετακινήσεις, εσωτερικές ανακατανομές προσωπικού και συχνά από την προσωπική διάθεση των γιατρών να σηκώσουν ένα δυσανάλογο βάρος. Η τουριστική περίοδος, οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων και οι δυσκολίες πρόσβασης στις νησιωτικές περιοχές μετατρέπουν κάθε κενή θέση σε κρίσιμο επιχειρησιακό ζήτημα για το ΕΣΥ.
Η δράση αφορά τα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία σε: Τήνο, Καρλόβασι, Μύκονο, Ίο, Μήλο, Αμοργό, Πάτμο, Γαλατά, Αίγινα, Πάρο, Άνδρο, Σύμη, Κέα, Σίφνο, Μεγίστη, Λειψούς, Δονούσα, Σχοινούσα, Τήλο, Σέριφο, Φολέγανδρο, Ανάφη, Σίκινο, Νίσυρο, Αγαθονήσι, Χάλκη, Κύθνο, Ηράκλεια, Φούρνους και Σπέτσες.
Τι προβλέπει το πακέτο των 2.100 ευρώ
Το πρώτο και πιο άμεσο κίνητρο είναι η ειδική αποζημίωση των 2.100 ευρώ για έναν μήνα, πέραν των υπόλοιπων πρόσθετων αμοιβών και παροχών που ήδη δικαιούνται οι γιατροί. Η 2η ΥΠΕ έχει ήδη αναρτήσει από τον Ιούνιο του 2025 σχετική ενημέρωση για την εφαρμογή της διάταξης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ειδική αποζημίωση που συνδέεται με μετακίνηση ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.
Στην πράξη, το πακέτο δεν περιορίζεται στο καθαρό ποσό της αποζημίωσης. Το μοντέλο που ενεργοποιείται για τις νησιωτικές μετακινήσεις περιλαμβάνει πλήρη κάλυψη εξόδων μετάβασης και επιστροφής, κάλυψη διαμονής και ημερήσια αποζημίωση εκτός έδρας. Με άλλα λόγια, το κράτος επιχειρεί να μειώσει όχι μόνο το οικονομικό κόστος για τον γιατρό, αλλά και το πρακτικό ρίσκο μιας προσωρινής μετακίνησης σε νησιωτική μονάδα με αυξημένες απαιτήσεις. Το μήνυμα είναι σαφές: η κάλυψη των νησιών δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στο φιλότιμο. Χρειάζεται και οργανωμένο οικονομικό αντιστάθμισμα.
Η πρόσκληση απευθύνεται σε γιατρούς νοσοκομείων του ΕΣΥ από όλη την επικράτεια, οι οποίοι καλούνται να συμμετάσχουν στην ενίσχυση μονάδων υγείας της αρμοδιότητας της 2ης ΥΠΕ. Πρόκειται για μια προσπάθεια που επιχειρεί να κινητοποιήσει υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, αντί να περιμένει μόνο από νέες προκηρύξεις να λύσουν το πρόβλημα των ελλείψεων. Σε διοικητικό επίπεδο, αυτό μεταφράζεται σε ταχύτερη αντίδραση. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, όμως, παραμένει μια λύση ανάγκης και όχι οριστικής στελέχωσης.
Η ξεχωριστή ενίσχυση των 1.500 ευρώ για τα πολύ μικρά νησιά
Παράλληλα με το σχήμα των μετακινήσεων, η 2η ΥΠΕ έχει αναρτήσει και ξεχωριστή ανακοίνωση για την οικονομική ενίσχυση ιατρών μονάδων υγείας μικρών νησιών. Στην επίσημη σελίδα της, στις 13 Μαρτίου 2026, αναφέρεται ρητά ότι πρόκειται για δωρεά του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου, με στόχο την οικονομική στήριξη γιατρών που υπηρετούν σε νησιά της χώρας με πληθυσμό κάτω των 4.000 κατοίκων. Η ίδια η 2η ΥΠΕ σημειώνει ότι περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις θα ανακοινωθούν ξεχωριστά.
Από την πλευρά του, το Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου ανακοίνωσε στις 5 Μαρτίου ότι η δωρεά ανέρχεται συνολικά σε 10 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2026-2032 και προβλέπει καθαρή μηνιαία οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ, για 12 μήνες τον χρόνο, σε 80 γιατρούς που υπηρετούν σε 47 μικρά νησιά της Ελλάδας. Εδώ μιλάμε για διαφορετική φιλοσοφία: όχι τόσο για βραχυπρόθεσμη μετακίνηση, όσο για κίνητρο παραμονής ή σταθερής υπηρεσίας σε ιδιαίτερα ευάλωτες και δυσπρόσιτες περιοχές.
Ενδεικτικά τα νησιά ενίσχυσης είναι: Αγκίστρι, Αντικύθηρα, Πόρος, Σπέτσες, Ύδρα, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Οινούσσες, Ανάφη, Σίκινος, Φολέγανδρος, Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Λειψοί, Αρκιοί, Κάσος, Κέα, Κύθνος, Νίσυρος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Αντίπαρος, Μεγίστη, Τήλος, Χάλκη, Φούρνοι Κορσεών, Ψέριμος, Θηρασιά, Θύμαινα, Σύμη, Αμοργός και Ίος.
Αυτό είναι ίσως και το πιο ουσιαστικό σημείο της νέας παρέμβασης. Το κράτος προσπαθεί να καλύψει τις άμεσες τρύπες με το σχήμα των μετακινήσεων και το Ίδρυμα επιχειρεί να ενισχύσει τη μονιμότερη παρουσία γιατρών στα πολύ μικρά νησιά. Οι δύο κινήσεις δεν είναι ταυτόσημες, αλλά συμπληρωματικές. Η μία απαντά στο “ποιος θα πάει τώρα”. Η άλλη στο “ποιος θα μείνει”.
Γιατί τα νησιά μένουν ακάλυπτα παρά τα κίνητρα
Το ερώτημα, βέβαια, δεν είναι μόνο πόσα χρήματα δίνονται, αλλά γιατί χρειάζονται συνεχώς νέα κίνητρα για να καλυφθούν αυτονόητες ανάγκες. Η απάντηση είναι σύνθετη. Στα μικρά νησιά, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο μισθός. Είναι η στέγη, η ακρίβεια, η απομόνωση, η ελλιπής υποστήριξη δεύτερης γραμμής, η επαγγελματική εξουθένωση και η δυσκολία να χτίσει κάποιος μακροπρόθεσμο οικογενειακό και επαγγελματικό σχέδιο ζωής.
Γι’ αυτό και η ύπαρξη πρόσθετων κινήτρων από δήμους και περιφέρειες, όπως στέγαση, σίτιση ή άλλες διευκολύνσεις, έχει ιδιαίτερη σημασία. Η ίδια η 2η ΥΠΕ έχει αναπτύξει ειδική ενότητα «Κίνητρα Ιατρών» στον ιστότοπό της, ακριβώς επειδή το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με ένα οριζόντιο χρηματικό μπόνους. Χρειάζεται ένα τοπικό πλέγμα διευκολύνσεων που να κάνει τη μετακίνηση ή την παραμονή βιώσιμη.
Με αυτό το δεδομένο, τα 2.100 ευρώ τον μήνα για μετακίνηση και τα 1.500 ευρώ για τα μικρά νησιά δεν πρέπει να διαβαστούν ως απλή «παροχή». Είναι εργαλεία επιβίωσης ενός ήδη πιεσμένου συστήματος. Η ουσία βρίσκεται στο αν θα καταφέρουν να αλλάξουν πραγματικά τους όρους στελέχωσης ή αν θα λειτουργήσουν απλώς ως προσωρινές βαλβίδες εκτόνωσης κάθε φορά που οι ελλείψεις οξύνονται.
Πηγη: https://healthpharma.gr
