Δράσεις εξωστρέφειας δομών της ΠΦΥ

Προσπάθεια συστηματικής οργάνωσης και εφαρμογής των προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια, έχει ξεκινήσει η Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη δράσεων για την προστασία της υγείας του πληθυσμού με τεκμηριωμένες και μετρήσιμες μεθόδους.

Αυτό το επιχειρεί με τη σύσταση ειδικών διεπιστημονικών Ομάδων σε κάθε Κέντρο Υγείας, οι οποίες αποτελούνται από γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτριες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικό προσωπικό. Οι Ομάδες αυτές αριθμούν σε επίπεδο 5ης ΥΠΕ 220 μέλη, από τα οποία 80 εκπαιδεύτηκαν στις βασικές αρχές της ΠΦΥ, στην οργάνωση προγραμμάτων στην κοινότητα καθώς, επίσης, και στην επικοινωνία και την δυναμική των ομάδων. Ως πρώτη κοινή δραστηριότητα, αυτές οι Ομάδες Υγείας ανέλαβαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν παρεμβάσεις στα Κέντρα Υγείας και την κοινότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα για τους Εμβολιασμούς (24 έως 30 Απριλίου 2018) και την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Τσιγάρο (31 Μαΐου 2018).

Ταυτόχρονα, έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες δραστηριότητες των Τοπικών Μονάδων Υγείας προς τον πληθυσμό, με ενημερωτικές ομιλίες, επισκέψεις σε σχολεία, παρεμβάσεις σε χρονίως πάσχοντες, κ.ά. Στην 5η ΥΠΕ έχουν ήδη συσταθεί 6 ΤοΜΥ και επίκειται η δημιουργία ακόμη 2.

Η πρωτοβουλία αυτή «σηματοδοτεί την καινούρια πορεία του δημόσιου συστήματος υγείας που έχει ως άξονες την επένδυση στην υγεία των πολιτών, την αποτροπή της ασθένειας και την φροντίδα των αδύναμων και χρονίως πασχόντων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΥΠΕ.

 

Πηγη:https://virus.com.gr