Ιστορική δωρεά ομογενή σε Ιατρική Σχολή

Δωρεά “μαμούθ” από την οποία αναμένεται να ωφεληθούν πολυάριθμοι φοιτητές ιατρικής του Columbia University of Physicians and Surgeons, έκανε ένας Έλληνας από την ομογένεια και η σύζυγός του.

Το εν λόγω πανεπιστήμιο αποτελεί ένα από τα κορυφαία ιατρικά ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ και ένα από τα πιο ακριβά, επίσης. Ενδεικτικά, τα δίδακτρα για έναν χρόνο είναι 59.364 δολάρια. Μαζί με κάποιες πρόσθετες δαπάνες και τα έξοδα διαβίωσης, το κόστος μπορεί να ανέλθει στα 90.000 δολάρια το χρόνο (επί 4 χρόνια). Ευαισθητοποιημένος από το δυσβάσταχτο κόστος των σπουδών ιατρικής, ο Δρ. Ρόι Βάγγελος (Dr. P. Roy Vagelos), πρώην πρόεδρος της Merck & Co. και η σύζυγός του Νταϊάνα, αποφάσισαν να δωρίσουν στο ίδρυμα 250 εκατομμύρια δολάρια, με σκοπό τη δημιουργία προγράμματος υποτροφιών.

Τόσο ο Δρ. Βάγγελος όσο και η σύζυγός του Νταϊάνα, έλαβαν υποτροφίες για να σπουδάσουν, εκείνη στο Barnard College κι εκείνος στο University of Pennsylvania κι έπειτα στο Columbia University College of Physicians and Surgeons.

“Είναι προνόμιο να ακολουθήσει κανείς μία μακρά καριέρα στην Ιατρική. Εγώ αποφοίτησα 67 χρόνια πριν και τα δίδακτρα ήταν 800 δολάρια το χρόνο. Σήμερα είναι 50.000 δολάρια τον χρόνο. Πώς οποιαδήποτε οικογένεια μπορεί να τα αντέξει, είναι εκπληκτικό! Και το 55% των οικογενειών το πράττουν, αλλά πολλοί δεν μπορούν”δήλωσε ο Δρ Βάγγελος. Όπως εξήγησε, ο ίδιος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλούς σπουδαστές μέσω των διαλέξεων που δίνει κατά καιρούς και οι οποίοι έχουν “υπέροχα όνειρα για το μέλλον”. Η δωρεά αυτή θα τους βοηθήσει να “ακολουθήσουν το πάθος τους”, πρόσθεσε.

Χάρη στην πρωτοποριακή αυτή κίνηση, το εν λόγω πανεπιστήμιο γίνεται το πρώτο στις ΗΠΑ που θα αντικαταστήσει τα φοιτητικά δάνεια με υποτροφίες για όλους τους φοιτητές. Ειδικότερα, τα 150 εκατ. δολάρια θα χρηματοδοτήσουν ένα νέο ταμείο υποστήριξης, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ιατρική Σχολή του Columbia να αναλάβει την οικονομική ενίσχυση των φοιτητών της. Οι σπουδαστές που τηρούν τις προϋποθέσεις και με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη, θα λαμβάνουν μία πλήρη υποτροφία, ενώ άλλοι θα έχουν μόνο δωρεές, όχι δάνεια, ώστε να καλύψουν ανάγκες.

“Έχοντας ένα ταμείο υποτροφιών αυτού του μεγέθους καθιστά τη Σχολή μας ικανή να προσελκύσει τους πιο ταλαντούχους φοιτητές, ανεξαιρέτως από τη δυνατότητά τους να πληρώσουν” δήλωσε ο Lee Goldman, MD, πρύτανης Faculties of Health Sciences and Medicine και επικεφαλής εκτελεστικό στέλεχος του Columbia University Irving Medical Center. “Επιπρόσθετα αυτό το πρόγραμμα υποτροφιών θα επιτρέψει στους φοιτητές μας να επιλέξουν την ιατρική ειδικότητα με βάση το πραγματικό τους πάθος και το υψηλότερο κάλεσμα τους, σε σχέση με την οικονομική δυναμική τους. Η εκπληκτική γενναιοδωρία του Ρόι και της Νταϊάνας Βάγγελου με την καθιέρωση αυτής της χορηγίας θα αλλάξουν το μέλλον γενεών φοιτητών και τις ιατρικής μας σχολής”κατέληξε.

Η δωρεά του ζεύγους αποτελεί συνέχεια της προσφοράς πολλών χρόνων στην Ιατρική Σχολή, ενώ η παιδεία αποτελεί σημαντικό τομέα της φιλανθρωπικής τους δράσης, ώστε να στηρίξουν φοιτητές στην έρευνα και την εξατομικευμένη ιατρική οποία είναι το μέλλον στον κλάδο αυτό.

Πηγή: ekirikas.gr

Πηγη:virus.com.gr