Στην Γερμανία δεν έχουν γιατρούς – Δίνουν μέχρι και εύρετρα σε όποιον τους βρει!

Iατρική περίθαλψη για όλους. Αυτό είναι το φετινό μότο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας. Στην προηγμένη Γερμανία όμως οι ελλείψεις γιατρών είναι μεγάλες ακόμη και σήμερα, ιδίως σε απομακρυσμένες, αγροτικές περιοχές, γράφει η DW.
Ο Μίκαελ Μπέρινγκχοφ είναι αγροτικός γιατρός σε μια απομακρυσμένη περιοχή της γερμανικής επαρχίας και συγκεκριμένα στο μικρό Νοϊενράντε της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.
Όταν τον ρωτούν τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για να γίνει αγροτικός γιατρός ο ίδιος απαντά:
«Θα πρέπει να ξέρεις κάποιους αγρότες και να οδηγείς τρακτέρ».
Ο ίδιος διατηρεί εδώ και δέκα χρόνια αγροτικό ιατρείο στην περιοχή. Όταν ξεκίνησε να εργάζεται εκεί δεν υπήρχε μεγάλη έλλειψη γιατρών.
Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Και σίγουρα δεν είναι ότι πιο απλό να δημιουργήσει κανείς ιατρείο στη μέση του πουθενά, σε μια περιοχή που περιβάλλεται από δάση και λιβάδια.
Η έλλειψη γιατρών στο γερμανικό σύστημα υγείας είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τη Γερμανία τα τελευταία χρόνια.
Το πρόβλημα εντείνεται στις αγροτικές περιοχές. Σε πολλές δυσπρόσιτες περιοχές οι κάτοικοι ανησυχούν ότι μετά τη συνταξιοδότηση των ήδη υπαρχόντων γιατρών, δεν θα υπάρξουν νεότεροι διάδοχοί τους, πρόθυμοι να μετακινηθούν σε αραιοκατοικημένες περιοχές.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να γιορτάζεται στις 7 Απριλίου, έδωσε αφορμή στη Γερμανία να ρίξει φως στο ζήτημα αυτό.
Το μότο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, που για το 2018 είναι «Ιατρική περίθαλψη για όλους», αποκτά έτσι ειδική σημασία στη Γερμανία δεδομένων των ελλείψεων στο γερμανικό σύστημα υγείας.
Από την πλευρά του ο ΠΟΥ έχει ως στόχο να αναδείξει το θέμα δημόσια αλλά και να υπογραμμίσει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, ανεξαρτήτως από το πού ζει αλλά και από τα οικονομικά μέσα που διαθέτει.
Τοπικές κοινωνίες αναζητούν γιατρούς με κάθε μέσο
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το 2017 τουλάχιστον 400 εκατομ. άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε γιατρό.
Σίγουρα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία είναι πολύ μικρότερης κλίμακας, ωστόσο είναι υπαρκτό.
Τα προβλήματα στη Γερμανία αφορούν την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ιδίως στην ύπαιθρο, ενώ συχνά οι εκάστοτε πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών θεωρούνται ανεπαρκείς.
Ενίοτε μάλιστα οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να καλύψουν μόνες τους τα κενά του συστήματος ακόμη και με ευφάνταστους τρόπους.
Κάτι τέτοιο συνέβη και στο Νοϊενράντε, όπου ο δήμαρχος Αντόνιους Βίζενμαν, έκανε πρόσφατα μια ασυνήθιστη έκκληση.
Μέσω ίντερνετ ανακοίνωσε ότι ο δήμος δίνει 10.000 ευρώ σε όποιον κάτοικο μεσολαβήσει για να βρεθεί γιατρός.
Η αλήθεια είναι, όπως ανέφερε ο ίδιος στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, πως υπάρχουν ήδη έξι γενικοί ιατροί, ωστόσο όλοι είναι μεγάλοι σε ηλικία.
Αυτό που ενδιαφέρει όμως τον ίδιο όσο και τους κατοίκους είναι να επενδύσουν στο μέλλον.
Αντίστοιχες πρωτότυπες πρακτικές έχουν κατά καιρούς εφαρμοστεί και αλλού.
Ένα επιτυχημένο μοντέλο που ξεκίνησε πειραματικά για την κάλυψη αναγκών σε απομακρυσμένες περιοχές ήταν και η τηλεϊατρική μέσω βιντεοκλήσης.
Το παράδοξο στη Γερμανία, παρατηρεί ο Ρόναλντ Σταλ, εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης Συμβεβλημένων Γιατρών, είναι ότι σήμερα έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος πολύ περισσότεροι γιατροί σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο οι κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης αστυφιλίας.
Όσο οι κάτοικοι της υπαίθρου μετακινούνται προς τις πόλεις, τόσο οι δομές περίθαλψης στην ύπαιρθο αδρανούν.
Σύμφωνα με τον Ρόναλντ Σταλ το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών στην ύπαιθρο μπορεί να λυθεί μόνο εάν δοθούν κίνητρα στους νέους γιατρούς, κυρίως οικονομικά.
Κατά συνέπεια και οι ασθενείς, που συνήθως είναι γηραιοί, θα μπορούν να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά ότι έχουν εύκολη και διαρκή πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.
Πηγη:http://medispin.blogspot.gr/