Νευρική ανορεξία: Ερευνητές έκαναν μεγάλο βήμα στη «μάχη» για το φάρμακο

Οι επιστήμονες έκαναν ένα μεγάλο βήμα για την εύρεση ενός φαρμάκου για τη νευρική ανορεξία.

Σε πειράματα με ποντίκια, οι ερευνητές έδειξαν ότι η αύξηση των επιπέδων ενός πεπτιδίου που είναι σημαντικό για την αύξηση του αισθήματος της πείνας, μπορεί να αναστρέψει τα 0 της ανορεξίας.

Πάντως, θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν μια παρόμοια προσέγγιση μπορεί να είναι ασφαλής και αποτελεσματική και για τους ανθρώπους.

Η νευρική ανορεξία χαρακτηρίζεται από μια επίμονη μείωση της της ενεργειακής πρόσληψης που οδηγεί σε σημαντικά χαμηλό βάρος, υποσιτισμό και καρδιακές παθήσεις.

Διαγιγνώσκεται συχνότερα σε νεότερους ανθρώπους (ιδιαίτερα κορίτσια) και συχνά συνδέεται με μια διαταραγμένη εικόνα σώματος και έναν επίμονο φόβο για την αύξηση βάρους. Η νευρική ανορεξία είναι συχνή και σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

Η ανορεξία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, καθώς μόνο το 1/3 των πασχόντων πιστεύεται ότι επιτυγχάνει ύφεση με τρέχουσες παρεμβάσεις όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, ενώ μέχρι στιγμής ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν έχει εγκρίνει κανένα φάρμακο για την ανορεξία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ανορεξία τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ακυλο-συνένζυμο Α (ACBP), η οποία διεγείρει το αίσθημα της πείνας, βοηθώντας στην ενεργοποίηση ή την άμβλυνση ορισμένων νευρώνων στον εγκέφαλο.

Τώρα, επιστήμονες από τη Γαλλία και την Κίνα διαπίστωσαν πως ορισμένοι ασθενείς που νοσηλεύονταν με ανορεξία, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ACBP, γεγονός που υποδηλώνει υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής.

Η πρωτεΐνη ACBP παράγεται από πολλούς τύπους κυττάρων, αλλά δεν απελευθερώνεται στο σώμα όπως οι περισσότερες πρωτεΐνες, αλλά απελευθερώνεται όταν τα κύτταρα διασπώνται.

Για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον περιορισμό, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα «χημικό-γενετικό σύστημα παράδοσης» που ώθησε τα ηπατικά κύτταρα να απελευθερώσουν την πρωτεΐνη ACBP κάθε φορά που τα ποντίκια λάμβαναν συμπληρώματα βιοτίνης ή βιταμίνης Β7.

Οι ερευνητές προκάλεσαν συμπτώματα ανορεξίας στα ποντίκια, χρησιμοποιώντας φάρμακα για χρόνιο στρες ή χημειοθεραπείας και στη συνέχεια αύξησαν τα επίπεδα ACBP χρησιμοποιώντας βιοτίνη.

Διαπιστώθηκε ότι η αύξηση της ACBP ανέστρεψε τα συμπτώματα στα ποντίκια. Η πρωτεΐνη αυτή φάνηκε να αναστρέφει τη δραστηριότητα των υποδοχέων μελανοκορτίνης 4 στον υποθάλαμο του εγκεφάλου των ποντικών, οι οποίοι είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην καταστολή της όρεξης.

Η ομάδα παρατήρησε παρόμοια αναστροφή όταν χορήγησε την ACBP ενδοφλέβια ή μέσω υποδόριας αντλίας.

«Η αύξηση της πρωτεΐνης ACBP εμπόδισε την απώλεια σωματικού λίπους και οστικής μάζας που παρατηρούμε σε πολλά μοντέλα ανορεξίας», έγραψαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί το πώς ακριβώς η ACBP επηρεάζει την όρεξη στους ανθρώπους.

Η ανορεξία είναι συχνά μια πολύπλοκη διαταραχή που επηρεάζεται από ψυχολογικούς ή άλλους παράγοντες (συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης) που δεν μπορεί να αναπαραχθεί εύκολα σε ποντίκια. Και πιθανότατα θα χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί μια σταθερή και αποτελεσματική μορφή της ACBP που θα μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια στους ανθρώπους.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science Advances».

 

 

Πηγη: https://www.healthreport.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *