Ερευνητές του Yale βρήκαν το κομμάτι που λείπει από το «παζλ» της γυναικείας γονιμότητας. Τα νέα ευρήματα δημοσίευσε το PLOS Biology.
Ο λόγος για τον μυελό των οστών μιας γυναίκας, που μπορεί να καθορίσει την ικανότητά της να ξεκινήσει, αλλά και να διατηρήσει μια εγκυμοσύνη.
Η μελέτη δείχνει ότι, όταν γονιμοποιείται ένα ωάριο, τα βλαστοκύτταρα αφήνουν τον μυελό των οστών και ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος προς τη μήτρα, βοηθώντας τη να μετασχηματιστεί, για να εμφυτευθεί το ωάριο.
Εάν δεν συμβεί αυτό, το έμβρυο δεν μπορεί να εμφυτευθεί και το σώμα τερματίζει την εγκυμοσύνη.
Παραμένει άγνωστο εάν και πώς τα βλαστοκύτταρα επηρεάζουν μια μήτρα που κυοφορεί. Σε αυτή τη μελέτη οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν τη φυσιολογική σημασία των βλαστοκυττάρων για την εγκυμοσύνη.
Για πάνω από δύο δεκαετίες, ο Dr Taylor και η ομάδα του προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τη γονιμότητα σε ποντίκια με γενετικές μεταλλάξεις, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχαν κάποια χημειοθεραπεία αρκετά ισχυρή, ώστε να επιτρέπει μια αποτελεσματική μεταμόσχευση μυελού των οστών, χωρίς να καταστρέφονται όλα τα ωάρια των πειραματόζωων. (Πριν από τη μεταμόσχευση μυελού των οστών χρησιμοποιείται η χημειοθεραπεία ή η ακτινοβολία, για να καθαρίσει το σώμα από τον υπάρχοντα μυελό των οστών, έτσι ώστε ο μυελός των οστών του δότη να πάρει τη θέση του).
Πολλές φορές ένα κατεστραμμένο ενδομήτριο οδηγεί σε υπογονιμότητα ή γίνονται οι λεγόμενες καθ’ έξιν αποβολές, καταστάσεις που οι γιατροί δεν μπορούν πάντα να αναστρέψουν. Ο μυελός των οστών μπορεί να θεωρηθεί άλλο ένα κρίσιμο αναπαραγωγικό όργανο, γεγονός που ανοίγει μια νέα πιθανή οδό για τη θεραπεία της υπογονιμότητας.
Πηγή:https://healthmag.gr/
