Ξεκίνησαν εδώ και λίγες ημέρες τα τακτικά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και στις ιδιωτικές κλινικές.
Το βασικό πρόβλημα όμως εξακολουθεί να είναι το μοριακό τεστ στο οποίο πρέπει να υποβληθούν οι ασθενείς πριν την επέμβαση. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στο ΕΣΥ 2200 επεμβάσεις.
Ενώ την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είχε διαβεβαιώσει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το κόστος του τεστ στα ιδιωτικά νοσοκομεία, δεδομένου ότι οι κλινικές τα χρεώνουν στους ασθενείς, χθες τροποποίησε την τοποθέτησή του και σημείωσε πως για να εξετασθούν δωρεάν οι ασθενείς που θα χειρουργηθούν στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να πάνε σε δημόσιες δομές.
Παρά τις διαφορετικές αρχικές τοποθετήσεις ότι το κόστος θα καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ, χθες ο Βασίλης Κοντοζαμάνης επεσήμανε ότι θα σταλεί εγκύκλιος τις επόμενες ημέρες με διευκρινίσεις αλλά όπως είπε, όσοι θα πρέπει να υποβληθούν στον ιδιωτικό τομέα σε επέμβαση θα πρέπει να πηγαίνουν σε δημόσιες δομές ώστε να μη καταβάλουν το κόστος του ελέγχου.
Δηλαδή σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όπου σήμερα πραγματοποιείται ο εργαστηριακός έλεγχος για τον κορονοϊό.
Στον αέρα και οι καρκινοπαθείς
Στο μεταξύ όμως στον αέρα είναι και οι ογκολογικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες στον ιδιωτικό τομέα. Ενώ κανονικά θα πρέπει να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό, επιβαρύνονται με το κόστος στον ιδιωτικό τομέα, αφού μέχρι σήμερα δεν μπορούν να πηγαίνουν σε δημόσια νοσοκομεία για να υποβλθούν στην εξέταση δωρεάν.
Έτσι επιβαρύνονται τόσο με το κόστος των θεραπειών τους όσο και με τον εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό. Άγνωστο παραμένει εάν θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη γι αυτούς τους ασθενείς.
Πηγή: https://www.healthreport.gr/
