Προσωπικός γιατρός: Χωρίς γιατρούς τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου – Έρχεται ρύθμιση για εγγραφές στα Κέντρα Υγείας και τους αγροτικούς

Είδος προς …εξαφάνιση φαίνεται ότι είναι ο προσωπικός γιατρός στα νησιά του Αιγαίου. Ιδιαίτερα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τον αριθμό των προσωπικών γιατρών οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν δωρεάν τους πολίτες.

Άλλωστε πολλά απομακρυσμένα νησιά δεν διαθέτουν καν Κέντρο Υγείας και έχουν μόνο αγροτικό γιατρό.

Το πρόβλημα είχε προκύψει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο θεσμός, αλλά συνεχίζει να υπάρχει παρότι οι εγγραφές των πολιτών άρχισαν αργότερα από την υπόλοιπη Ελλάδα και ταυτόχρονα με το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οι ελλείψεις προσωπικών γιατρών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου εξακολουθούν να πονοκεφαλιάζουν το υπουργείο Υγείας το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδώσει ειδική ρύθμιση ώστε να μπορέσουν και οι κάτοικοι των μικρών νησιών να εγγραφούν στο σύστημα. Η διαδικασία είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια υπουργική απόφαση ώστε να διευκολυνθούν και οι πολίτες της νησιωτικής Ελλάδας.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδώσει ειδική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι του Νοτίου Αιγαίου όταν δεν βρίσκουν διαθέσιμο προσωπικό γιατρό, θα μπορούν να εγγράφονται στα Κέντρα Υγείας ή στα πολυϊατρεία που υπάρχουν στα νησιά, χωρίς να δηλώνουν όνομα γιατρού αλλά απλά την υγειονομική μονάδα.

Εξάλλου τα περισσότερα νησιά δεν διαθέτουν ιδιώτες γιατρούς ενώ σε κάποιες περιπτώσεις – ειδικά στα πολύ μικρά και απομακρυσμένα νησιά – ίσα ίσα που υπάρχει αγροτικός γιατρός.

Με βάση τη διαδικασία που θα ορισθεί, όπως περιγράφουν πηγές του HealthReport.gr, οι πολίτες εάν δεν έχουν εξοικείωση με το διαδίκτυο, θα πηγαίνουν στη Μονάδα Υγείας και θα δηλώνουν το όνομά τους, ενώ ο γιατρός θα τους δημιουργεί τον ατομικό φάκελο υγείας.
Όλα τα δεδομένα των κατοίκων θα μεταφέρονται στον επόμενο γιατρό που θα αναλάβει καθήκοντα, εάν πρόκειται για αγροτικό γιατρό.

Η κάλυψη πάντως των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας ήταν από την πρώτη στιγμή ένα από τα βασικά αγκάθια του νέου θεσμού. Και αυτό επειδή τα περισσότερα νησιά δεν έχουν ήδη υγειονομική περίθαλψη ώστε να μπορεί να υπάρξει και προσωπικός γιατρός.

 

 

Πηγη: https://www.healthreport.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *