Αγαπηδάκη – Πλεύρης: Πιλοτικό πρόγραμμα για πρόληψη καρκίνου του πνεύμονα το 2023

Τι ανακοίνωσαν την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας για την εξέλιξη του προγράμματος “Σπύρος Δοξιάδης”.

Την έναρξη πιλοτικού προγράμματος για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο.

Αυτό ανέφεραν την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, παρουσιάζοντας στοιχεία για το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων “Σπύρος Δοξιάδης”.

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, υπάρχει συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ενταχθεί ο καρκίνος του πνεύμονα στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων.

Ανέφερε πως σχεδιάζεται η έναρξη σχετικού προγράμματος πιλοτικά το 2023, με εξέταση χαμηλής ακτινοβολίας. “Χρειάζεται προσοχή σε σχέση με τον πληθυσμό που επιλέγεται”, σχολίασε η κ. Αγαπηδάκη.

Ανακοίνωσε, επίσης, πως από τον Δεκέμβριο ξεκινούν οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, στο πλαίσιο του προγράμματος “Σπύρος Δοξιάδης”.

Τόνισε πως δίνεται έμφαση στην πρόληψη, με την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, σε συνεργασία με τα νοσοκομεία.

Ανέφερε πως η οξεία φάση της πανδημίας υποχωρεί και το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης” επιτρέπει στη χώρα να γυρσζει σελίδα, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και στην προαγωγή της Υγείας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες, 20 δράσεις και προϋπολογισμό άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας κάνει τέτοια επένδυση στον τομέα της Υγείας, προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ο δεύτερος τον προσυμπτωματικό έλεγχο και ο τρίτος την προστασία της Υγείας, όπως αναβάθμιση του ΕΟΔΥ και του συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης.

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, είναι διαφορετικό από τα τεστ προληπτικού ελέγχου που γίνονται στο κλινικό πλαίσιο. Είναι ένα ευρύ πρόγραμμα, το οποίο αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Σημείωσε πως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μία στις τέσσερις γυναίκες δεν είχε κάνει τεστ Παπ και μόνο ένα στα δέκα άτομα άνω των 60 ετών είχε κάνει εξέταση για ανίχνευση καρκίνου παχέος εντέρου.

Έχουν γίνει 60.000 εξετάσεις για καρκίνο του μαστού και έχουν βρεθεί 4.000 γυναίκες με ίχνη της νόσου. Η επένδυση στην πρόληψη μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πληθυσμού.

 

 

Πηγη: https://www.iatronet.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *