Προσωπικός γιατρός και με γιατρούς Νοσοκομείων του ΕΣΥ αλλά και χωρίς ελέγχους από τα Κέντρα Υγείας
Νέες αλλαγές προωθεί το υπουργείο Υγείας ώστε ο προσωπικός γιατρός να λειτουργήσει και να βρεθεί το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό. Άλλωστε προς ώρας μόνο οι μισοί δικαιούχοι έχουν κατορθώσει να βρουν διαθέσιμο προσωπικό γιατρό ώστε να εγγραφούν στο σύστημα.
Στο πλαίσιο αυτό ο «προσωπικός γιατρός» δέχεται νέα τροποποίηση προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών.
Προσωπικός γιατρός και με γιατρούς ΕΣΥ
Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ήδη έτοιμη τροπολογία την οποία θα εντάξει στο νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή, τροπολογία που θα περιλαμβάνει δύο βασικές αλλαγές για τον προσωπικό γιατρό.
Ειδικότερα:
-Θα δίνεται η δυνατότητα και στους γιατρούς του ΕΣΥ να γίνουν προσωπικοί γιατροί όταν θα κάνουν ιδιωτικό έργο. Εξάλλου με βάση το νομοσχέδιο Γκάγκα που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, όλοι οι γιατροί του δημοσίου συστήματος υγείας θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές έναντι αμοιβής. Ένα νομοσχέδιο που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα δίνει τη δυνατότητα 2 φορές την εβδομάδα οι παθολόγοι του ΕΣΥ, να παρέχουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού εγγράφοντας στη λίστα τους 857 ασθενείς.
Οι γιατροί του ΕΣΥ με τα ιδιωτικά ιατρεία θα πρέπει μέσα σε δύο ημέρες στο ιδιωτικό τους ιατρείο να εργάζονται για 15 ώρες ώστε να μπορούν να εξετάζουν τους εγγεγραμμένους ασθενείς τους.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το ΕΣΥ διαθέτει 2600 Παθολόγους οι οποίοι θα μπορούσαν να γίνουν και προσωπικοί γιατροί όταν θα κάνουν ιδιωτικό έργο.
-Η δεύτερη αλλαγή για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού θα αφορά στους ελέγχους που προβλέπονται για τους ιδιώτες γιατρούς.
Με βάση το νόμο, ο προσωπικός γιατρός ελέγχεται για τις ιατρικές του υπηρεσίες από τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας της περιοχής του. Όμως σε πολλές περιπτώσεις ο Διευθυντής ενός Κέντρου Υγείας μπορεί να μην είναι καν γιατρός, αφού ορίζεται από τη Δημοτική αρχή της περιοχής.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση που περιγραφόταν στο νόμο για τον προσωπικό γιατρό, είχε λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς ιδιώτες γιατρούς στο να συμμετάσχουν στον θεσμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην τροπολογία που θα καταθέσει θα αφαιρέσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ώστε να διευκολυνθεί ο ιατρικός κόσμος.
Παράλληλα ο υπουργός Υγείας αναμένεται σε επόμενη ρύθμιση να εντάξει με ξεχωριστό κονδύλι τις ειδικές καρδιολογικές εξετάσεις, ώστε όσοι καρδιολόγοι γίνουν προσωπικοί γιατροί να αμείβονται ξεχωριστά για τις ειδικές εξετάσεις και μάλιστα χωρίς clawback (σ.σ: υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης).
Πηγη: https://www.healthreport.gr/
