Ανησυχητικό εύρημα έρευνας: Η πανδημία ώθησε άτομα στην χρήση ουσιών

Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Χιούστον, TX, διαπιστώνει ότι η ανησυχία για τη COVID-19 μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για τη χρήση ουσιών, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε κακή χρήση σε μερικούς ανθρώπους.

Αυτή η μελέτη διερεύνησε ανησυχίες και φόβους για τη COVID-19 μεταξύ τριών ομάδων ανθρώπων: εκείνων που δεν χρησιμοποιούν ουσίες, ατόμων που ήταν χρήστες ουσιών πριν από την πανδημία και ατόμων που άρχισαν να χρησιμοποιούν ουσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι εν λόγω ουσίες περιελάμβαναν αλκοόλ, τσιγάρα, κάνναβη, ηλεκτρονικά τσιγάρα, διεγερτικά, οπιοειδή και άλλα φάρμακα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο κατάχρησης ναρκωτικών , αυτές είναι από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ουσίες στις ΗΠΑ

Συνολικά, 160 άτομα συμμετείχαν στη διαδικτυακή μελέτη μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2020. Η έρευνα χρειάστηκε περίπου 30 λεπτά για να ολοκληρωθεί και περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με την έκθεση και τη διάγνωση της COVID-19, τους φόβους και τις ανησυχίες σχετικά με την πανδημία και μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τη χρήση ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του πότε και του πώς οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν ουσίες και γιατί το έκαναν.

Τα ευρήματα, τα οποία εμφανίζονται στην Έρευνα Ψυχιατρικής , δείχνουν ότι η πανδημία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία για τα επόμενα χρόνια.

Ανησυχία για τη χρήση ουσιών στην εποχή της πανδημίας

Σχεδόν το 6% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είχαν λάβει διάγνωση COVID-19 και περίπου οι μισοί ανέφεραν ότι είχαν προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι άλλαξαν τη χρήση ουσιών από την έναρξη της πανδημίας.

Ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι άρχισαν να χρησιμοποιούν τις ακόλουθες ουσίες από την αρχή της πανδημίας:

αλκοόλ (8,8%)
τσιγάρα (6,9%)
διεγερτικά (5,6%)
οπιοειδή (5,6%)
κάνναβη (5%)
ηλεκτρονικά τσιγάρα (4,4%).

Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν επίσης ότι η ανησυχία για την πανδημία είχε συσχετισμούς με τη χρήση ουσιών για την αντιμετώπιση. Οι χρήστες ουσιών ανέφεραν ότι ανησυχούν για τη COVID-19 περισσότερο από ό, τι οι μη χρήστες, και τα άτομα που άρχισαν να χρησιμοποιούν ουσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας (εξαιρουμένων των οπιοειδών) είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ανησυχίας.

«Τα αποτελέσματα γενικά υποδηλώνουν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν ουσία βιώνουν τα υψηλότερα επίπεδα ανησυχίας και φόβου που σχετίζονται με τη COVID-19», εξηγούν οι συγγραφείς στην εργασία τους. “Επιπλέον, η ανησυχία για το COVID-19 σχετίζεται με τα κίνητρα αντιμετώπισης της χρήσης ουσιών“.

 

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/