Διευρύνεται επικίνδυνα η διασπορά κορονοϊού στη χώρα. Σε 36 νομούς νέα κρούσματα

Τα 8 στα 10 νέα κρούσματα του τελευταίου 10ημέρου είναι εγχώριες μεταδόσεις. Εντείνεται η ανησυχία.

Στις 36 έφτασαν οι διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές όπου εντοπίστηκαν νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες 10 ημέρες, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία των υγειονομικών αρχών. Μετά τις 27 Ιουλίου, ημέρα που είχαμε τον πιο πρόσφατο χαμηλό αριθμό, 35,  νέων μολύνσεων ο ιός άρχιζε να όλο και περισσότερο, με τις 2 τελευταίες μέρες πλέον, λόγω και συγκεκριμένων γεγονότων όπως οι γάμοι, να έχουν ξεπεράσει τις 100. Την ίδια στιγμή μόνο 1 στα 5 νέα περιστατικά αφορούν σε κρούσματα εισαγόμενα από το εξωτερικό.

Ειδικότερα σε σύνολο 791 νέων κρουσμάτων από τις 27 Ιουλίου:

Στις πύλες εισόδου εντοπίστηκαν 89
Αυτοβούλως προερχόμενα για έλεγχο ήταν 62
Στην Αττική εντοπίστηκαν 198
Θεσσαλονίκη 175
Καβάλα 67
Στην περιοχή τους Έβρου 28
Χαλκιδική 21
Κέρκυρα 20
Μαγνησία 18
Λάρισα 17
Αχαΐα 11
Ημαθία 8
Κοζάνη 7
Περιοχή Κορινθίας 6
Βοιωτία 6
Πέλλα 5
Λέσβος 5
Πιερία 4
Χανιά 4
Εύβοια 4
Ξάνθη 4
Λευκάδα 4
Περιφέρεια Δωδεκανήσου 4
Αρκαδία 3
Κυκλάδες 3
Ηράκλειο 3
Δράμα 2
Καστοριά 2
Σέρρες 2
Φθιώτιδα 2
Ζάκυνθος 2
Χίος 1
Ευρυτανία 1
Ιωαννίνων 1
Κεφαλλονιά 1
Φλώρινα 1
Κιλκίς 1
Ροδόπη 1

Να επισημάνουμε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ τα συνολικά καταγεγραμμένα κρούσματα από τις 27 Ιουλίου είναι 780, δηλαδή 11 λιγότερα από το άθροισμα που προκύπτει από τις ημερήσιες αναφορές, γεγονός το οποίο αποδίδεται σε διπλοεγγραφές οι οποίες αφαιρούνται. Όμως και πάλι αυτό δε αλλάζει την εκτεταμένη διασπορά του ιού στο 70% των νομών της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε όλο το προηγούμενο 10ημερο πέρα από τα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα οποία συγκεντρώνουν 6 στα 10 νέα εγχώρια κρούσματα, και στα οποία καθημερινά εντοπίζονταν κάποιες νέες μολύνσεις, η περιοχή της Καβάλας είχε επίσης «καθημερινή συμμετοχή». Μπορεί από το σύνολο των 67 κρουσμάτων εκεί, τα περισσότερα να έχουν σχέση με συγκεκριμένη συρροή σε επιχείρησης επεξεργασίας κρέατος, όμως αυτό ξεκίνησε την 1η Αυγούστου.

Ο νομός φέρεται να είχε ενεργή εστία η οποία λόγω μη τήρησης των μέτρων πρόσφερε έδαφος στον ιό να επεκταθεί σε σημείο όπου υπήρχε συγχρωτισμός. Η περίπτωση της Καβάλας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από έναν ιδιαίτερα μικρό αριθμό κρουσμάτων σε μεγαλύτερους πληθυσμούς.

Χθες ανακοινώθηκαν 124 νέα κρούσματα και με βάση τα σχετικά στοιχεία, μόνο το 1 στα 3 συνδεόταν με προσδιορισμένες εστίες προηγούμενων ημερών. Τα υπόλοιπα μπορεί να συνδέονται με κάποιο ταξίδι ή με κάποιο άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Όμως αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό και τα ορφανά, ενώ έχουν ξεπεράσει πλέον τα 700 τα ενεργά.

Επίσης χθες σημειώθηκε και νέο ρεκόρ γεωγραφικών περιοχών που παρουσίασαν νέα κρούσματα φτάνοντας τις 18. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο ανησυχίας καθώς αναπτύσσονται νέες εστίες που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα μεγάλη άνοδο τις επόμενες ημέρες, ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας θα επιβαρυνθεί περαιτέρω ξεπερνώντας το κρίσιμο επίπεδο της μονάδας.

 

 

Πηγή: https://healthmag.gr/