Εμβόλιο κορωνοϊός: οι δοκιμές και η πιστοποίηση ασφαλείας

Εμβόλιο κορωνοϊός: Η βακτηριακή ενδοτοξίνη παρουσιάζει κίνδυνο για αποστειρωμένα φαρμακευτικά προϊόντα, ειδικά αυτά που χορηγούνται ενδοφλεβίως ή ενδορραχιαία. Η αξιολόγηση των επιπέδων ενδοτοξίνης είναι επίσης σημαντική για να διαπιστωθεί εάν τα νέα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή.

Η ενδοτοξίνη αναφέρεται σε ένα συστατικό της εξωτερικής κυτταρικής μεμβράνης αρνητικών κατά Gram βακτηρίων που ονομάζεται λιποπολυσακχαρίτης (LPS). Το LPS είναι το βιολογικά ενεργό τμήμα των φυσικών συμπλεγμάτων ενδοτοξίνης. Ένα μέρος λιποσακχαρίτη που ονομάζεται Lipid Α ασκεί έναν ισχυρό τροποποιητή βιολογικής απόκρισης που μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα των θηλαστικών, προκαλώντας πυρετό ή ενδοτοξικό σοκ. Η παρουσία ενδοτοξίνης σε αποστειρωμένα φαρμακευτικά προϊόντα παρουσιάζει σημαντικό κίνδυνο για τους ασθενείς και αυτό περιλαμβάνει εμβόλια.

Κατά την προκλινική ανάπτυξη των εμβολίων επόμενης γενιάς, τα επίπεδα ενδοτοξίνης πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Ως εκ τούτου, η εξέταση της μόλυνσης από ενδοτοξίνη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό χαρακτηριστικό ποιότητας καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να παράγουν ένα εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2.

O Nicola Reid, Αναπληρωτής Διευθυντής Product Management, Endotoxin Products, Microbial Solutions στο Charles River απαντά σε κρίσιμες ερωτήσεις.

Τι είναι η ενδοτοξίνη και γιατί είναι σημαντική η ανίχνευση λιποπολυσακχαρίτη σε σχέση με την ανάπτυξη εμβολίων;

Nicola Reid: Η ενδοτοξίνη προέρχεται από την εξωτερική μεμβράνη αρνητικών κατά Gram βακτηρίων. Είναι λιποπολυσακχαρίτης (LPS) λόγω του γεγονότος ότι αποτελείται από λιπίδια και δύο οντότητες πολυσακχαρίτη. Η δομή της ενδοτοξίνης ποικίλλει μεταξύ κάθε είδους βακτηρίων. Η ενδοτοξίνη είναι ένα πυρογόνο – η λέξη πυρογόνο προέρχεται από την ελληνική λέξη για καύση ή φωτιά, καθώς ορίζεται ως οποιαδήποτε ουσία που προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ή προκαλεί πυρετό. Είναι σημαντικό να ελέγξετε για ενδοτοξίνες στην ανάπτυξη εμβολίων, επειδή εάν τα επίπεδα της ενδοτοξίνης υπερβαίνουν ένα καθορισμένο επίπεδο στο προϊόν, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πυρετό μαζί με άλλες ανοσοαποκρίσεις σε ασθενείς που λαμβάνουν το εμβόλιο.

Πώς τα αμοιοκύτταρα εντοπίζουν την ενδοτοξίνη;

Reid: Το πεταλοειδές καβούρι είναι πολύπλοκο και περιέχει τέσσερις πρωταρχικούς παράγοντες. Έχει τον παράγοντα C, τον παράγοντα Β (ενίσχυση – συνδέεται με την επιφάνεια του LPS), τα ένζυμα προ-πήξης και ένα πήγμα που σχηματίζει στην πραγματικότητα το θρόμβο στο τέλος. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί διακυτταρικοί αναστολείς (LICI) που συμβάλλουν στη διαμοριακή αυτοκαταλυτική ενεργοποίηση που προκαλεί θρόμβωση. Είναι ένα εξελιγμένο βιολογικό μοντέλο που μας επιτρέπει να δοκιμάζουμε αποτελεσματικά ένα ευρύ φάσμα ενδοτοξινών. 440 εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης μάς έδωσαν αυτό το μοναδικό και πολύπλευρο σύστημα και κάθε συστατικό έχει σκοπό την ανίχνευση όλων των ενδοτοξινών.

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/